Två av freskerna i Havremagasinet på måndagen. foto: Marcus Dalén

Havremagasinets fresker är bevarade och intakta

Hässleholm De tre freskerna i Havremagasinet finns kvar och nu utlyses ett öppet hus för att allmänhet ska få beskåda de helrenoverade lokalerna.
– Hantverkarna har lagt massor av extra timmar för att freskerna inte ska skadas. De har ett stort historiskt värde för huset, säger Kent Johannesson, vd Hibab.

I lördagens Norra Skåne rapporterades att de fresker som fanns i det nyrenoverade Havremagasinet inte finns kvar efter att byggnaden renoverats.
Så är inte fallet, meddelar Hibab:s vd Kent Johannesson.
– Vi har lagt tid, energi och inte minst timmar på att bevara dem. Vi har verkligen ansträngt oss, säger han.
Freskerna, som är tre till antalet, härstammar från en konstnärligt intresserad värnpliktig som målade dem på masonitskivor. Tre av dem blev därefter ”godkända” att även uppföras på väggarna.

De övriga målningarna, prototyperna, kasserades inte heller dem, utan gjordes till tavlor och har hängt i lokalerna fram till renoveringens start.
– De har ännu inte hittat sin plats i huset. Men de finns kvar och ska upp så fort hyresgästerna kommit på plats och beslutat var de ska hänga, säger Kent Johannesson.

Intresset kring Havremagasinet är stort och som ett led i intresset planeras ett öppet hus för allmänheten på eftermiddagen den 1 december.
Preliminärt är tiden satt till mellan klockan 13-17 och ett slutgiltigt beslut för hur visningen ska arrangeras ska tas inom kort.
– Då kommer det finnas möjlighet för allmänheten att bland annat se freskerna. Vi har planerat ett öppet hus länge, tillsammans med verksamheterna, eftersom det finns så enormt stort intresse, säger Johannesson.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×