Annons

Landslagsplatser i potten i Qpoolen

Sport • Publicerad 17 oktober 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Bakgrunden till tävlingen är att förbundet Svenska taekwondounionen (STU) slängde ut en förfrågan om någon klubb kunde tänka sig att arrangera en av Svenska Cupens deltävlingar.

Hässleholmsklubben Chae TKD nappade direkt.

Annons

– Det är inte helt lätt att hitta bra hallar, men här har vi bra förutsättningar med en ljus och luftig hall, säger STU:s sportkoordinator Johan Berg samtidigt som han ser sig omkring i Qpoolen.

Och det är en stor apparat Chae TKD tagit sig an att arrangera. Utöver 230 tävlande tillkommer mängder med domare, cirka hundra tränare och uppskattningsvis ytterligare några hundra åskådare i publiken.

– Såvitt jag vet är det här första gången en så stor nationell tävling arrangeras i Hässleholm, säger Chae TKD:s Urban Widmark och tillägger att det inte är några nybörjare med; utan bara så kallat avancerade utövare.

Kampsportsvärlden präglas många gånger av tämligen komplexa tävlingssystem och taekwondo utgör inget undantag. I korta drag kan tävlingen i Qpoolen beskrivas som en del i en slags elitserie. För två veckor sedan avgjordes den första cuptävlingen i Borlänge och om ytterligare två veckor avgörs den tredje och sista i Trelleborg. I december kompletteras serien dessutom av ett SM i Västerås.

De tävlande som efter de sammanlagt fyra tävlingarna samlat in flest poäng kan därefter titulera sig etta i Sverige.

– Dessutom ligger rankingen till grund för landslagsuttagningen, förklarar Johan Berg.

På mattorna pågick ständigt full aktivitet och arrangören Chae TKD bidrog själva med flera utövare.

– Förstås väldigt roligt att få tävla på hemmaplan för en gångs skull och dessutom locka folk till Hässleholm, säger Urban Widmark.

En av de tävlande för Chae TKD var Omar Chehade, som så sent som i somras deltog i VM i Sydkorea. Däremot blev det inget guld på hemmaplan, utan han fick respass i semifinalen.

– Hans kondition vann, inget annat. Jag är en bättre fighter men var trött på slutet. Det är ok att förlora, jag måste göra det för att lära mig och gå framåt, säger Omar Chehade som var ivrigt påhejad från läktarhåll:

Annons

– Hemmaplan är det bästa på länge. Det är bättre än VM, hur kul som helst, kommenterar han stödet.

Bättre gick det istället för Mohammed Chehade, som tog hem en guldmedalj i sin viktklass (-68) efter en rafflande final. Dessutom utsågs han till hela tävlingens bästa fighter.

– Mycket bra, konstaterar Chae TKD:s Master Ali med ett stort leende samtidigt som adepten kramades om på mattan av tränaren Christian Woxell och vänner.

Lokala guldmedaljer lyckades även Rim Bayaam, som tävlar i EM i slutet av oktober, och Hojat Zahedi hämta hem.

bild 1/9
Orken tröt för Omar Chehade som förlorade i semifinalen inför en entusiastisk hemmapublik.       Foto: Magnus Wahlström
Mohammed Chehade i mitten med guldmedalj. Flankerad av tränaren Christian Woxell och Master Ali.
Mohammed Chehade och tränaren Christian Woxell.
Mohammed Chehade inför finalen.         Foto: Magnus Wahlström
Mohammed Chehade i röd kruka får in en spark i sin final
Mohammed Chehade i röd kruka i sin final
Master Ali Chehade kunde glädja sig åt välfyllda läktare och många täta matcher i Qpoolen.               Foto: Magnus Wahlström
Hemmahoppet Omar Chehade tog sig till semifinal men där blev det förlust.
Foto: MAGNUS WAHLSTRÖM
Omar Chehade i röd kruka i sin semifinalförlust
Orken tröt för Omar Chehade som förlorade i semifinalen inför en entusiastisk hemmapublik.       Foto: Magnus Wahlström
Mohammed Chehade i mitten med guldmedalj. Flankerad av tränaren Christian Woxell och Master Ali.
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons