Annons

Fyra av fem kvinnor sextrakasserade

Nyheter Fyra av fem kvinnor har råkar ut för sexuella trakasserier eller övergrepp visar en opinionsundersökning som Demoskop har gjort för Expressen.
Publicerad 18 oktober 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
En mycket stor andel kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier, visar en ny undersökning från Demoskop. Foto: TT/Arkiv
En mycket stor andel kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier, visar en ny undersökning från Demoskop. Foto: TT/Arkiv

– Det är bara en minoritet av kvinnor som inte har blivit utsatta, och i allt väsentligt är det män som är förövare, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till tidningen.

Vanligtvis sker tafsandet av en främling på krogen.

Annons

Under hashtaggen #Metoo har tiotusentals kvinnor skrivit om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp i sociala medier. Ett initiativ som också hyllas av utrikesminister Margot Wallström – som öppnar för politisk förändring, skriver Expressen.

Resultatet av den undersökning som Expressen och Demoskop har gjort visar att 78 procent av de tillfrågade kvinnorna har blivit utsatta för ovälkommet sexuellt närmande. Motsvarande siffra hos män är 28 procent. Dessa män utsätts ofta av andra män.

Oftast är det personer under 40 år som drabbas.

Under hashtaggen #Metoo har tiotusentals kvinnor skrivit om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp i sociala medier.

I en kommentar säger utrikesminister att hon hyllar kampanjen och att politikerna måste fundera på hur lagstiftningen ser ut.

På söndag klockan tolv anordnas en manifestation på Möllevångstorget i Malmö för att uppmärksamma sexuella trakasserier som kvinnor runt om i landet dagligen tvingas utstå.

Fakta:

Metoo

Anders Nygren
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons