Annons

Närproducerad mat är målet

Osby • Publicerad 5 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Östra Göinge har redan haft en måltidspolicy i ett antal år och det ger resultat. Drygt 90 procent av köttet som serveras i skolor och på boenden i kommunen är svenskt och 29 procent av maten är ekologisk (målet är att 30 procent av maten ska vara ekologisk när 2017 summeras).

Lise-Lotte Lundin, måltidschef i Östra Göinge, menar att det är viktigt med ett helhetstänk när det handlar om matfrågan. Bland annat jobbas det aktivt med att minska matsvinnet, bland annat för att kunna lägga mer pengar på bra mat.

Annons

– Det gäller att tänka till lite. För att ”hitta” mer pengar att köpa bra livsmedel för så jobbar vi bland annat aktivt med att minska matsvinnet, som dessutom är en väldigt stor miljöbov, påpekar Lise-Lotte.

Osby ligger en bit efter i måltidsarbetet jämfört med Östra Göinge, men vid senaste fullmäktige antogs kommunens måltidspolicy. Närodlat och närproducerat är nyckelord.

– Östra Göinge har haft en måltidspolicy i några år och det har gett resultat. En måltidspolicy behövs och det är skönt att vi har antagit den nu, säger Niklas Larsson (C).

Det var ett enigt fullmäktige i Osby som antog policyn.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons