Annons

Reformer eller palatskupp

Opinion Är Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman en framsynt reformator eller en oförutsägbar och farligt impulsiv ledare, som kan hota stabiliteten i regionen?
Opinion • Publicerad 7 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Är Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman en framsynt reformator eller en oförutsägbar och farligt impulsiv ledare, som kan hota stabiliteten i regionen? Krigshetsare eller modernist?

Bin Salman har gripit 11 av landets högst stående prinsar (det finns tusentals prinsar) och ett antal exministrar i vad som officiellt kallas ett krafttag mot korruption. Den unge kronprinsen ökar sin makt avsevärt och koncentrerar kontrollen över staten till sin egen person. Det har förvånat att han har gripit miljardären Al-Waleed bin Talal, som han annars åsiktsmässigt står nära. Al-Waleed bin Talal är bland annat för kvinnors rättigheter och vill se ett modernare Saudiarabien, precis som prinsen. Han är storägare i internationella företag som Apple och Rupert Murdochs Newscorp.

Annons

Det som händer i Saudiarabien nu kommer att påverka världsekonomin och stabiliteten i regionen långsiktigt. Bin Salman ligger bakom upptrappningen i konflikt mellan Saudiarabien och Iran och lastas av många för den humanitära katastrof som pågår i Jemen. Under samma dygn som gripandena regnade missiler över civila i landet.

Libanons Saudi-stödde premiärminister Saad Hariri avgick oväntat genom ett framträdande på en saudisk tv-kanal, från Riyadh, vilket förargat Iran. Många oroar sig för att koncentrera makten till en impulsiv tronarvinge under en turbulent period.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons