Annons

Rys­ka stats­kuppen 2017 ledde till mil­joner döda

Opinion I dag är det hund­ra år se­dan det som kal­las ok­to­ber­re­vo­lu­tio­nen i Mos­kva.
Opinion • Publicerad 7 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I dag är det hund­ra år se­dan det som kal­las ok­to­ber­re­vo­lu­tio­nen i Mos­kva. Med vår al­ma­nac­ka blir det den 7 no­vem­ber istäl­let som Le­nin tog makten i S:t Pe­ters­burg, där hu­vud­staden då låg.

Men re­vo­lu­tionen hade in­letts i mars (feb­ru­a­ri­re­vo­lu­tionen). Då störtades tsaren och en par­la­men­ta­rism började in­fö­ras.

Annons

Det Le­nin och bol­sje­vikerna ge­nom­fö­rde var en stats­kupp, där den be­gyn­nande de­mo­kra­ti­sering av det rys­ka sam­häl­let stoppades för en kom­mu­nis­tisk dik­ta­tur.

Le­nin fick hjälp från Tysk­land både med att ta sig till Ryss­land ef­ter att re­vo­lu­tionen in­letts och fi­nan­si­ellt för att kun­na ta makten.

Det var inte bara tsar­fa­miljen som mördades utan tio­tu­sen­tals an­dra po­li­tiska mot­stån­da­re fängslades och mördades re­dan de förs­ta må­naderna och åren.

Un­der de kom­man­de de­cen­ni­erna orsakade Le­nin och Sta­lin mil­joner ryssars död och kan­ske än fler män­ni­skor från an­dra folk inom det sov­jet­ryska im­pe­ri­et.

Det var inte bara rena av­rätt­ningar som dödade mil­jonerna. Det var tvångs­för­flyttning av hela folk som an­sågs som mot­stån­da­re till den rys­ka cen­tral­makten. Det var svält orsakad av att jord­bru­ka­rna, ku­lakerna, mördades och där­ef­ter mat­pro­duk­tionen bröt sam­man. Det var de­por­ta­tioner av olik­tän­kan­de till fång­lä­ger i Si­bi­ri­en där mån­ga svalt el­ler frös ihjäl.

I dag firas inte den kom­mu­nis­tiska stats­kuppen av den rys­ka le­dningen, men den för­döms inte hel­ler som vore det rim­liga.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons