Annons

Advokat: bryter mot grundlagen

Hässleholm Kommunerna bryter mot grundlagen när de köper bostadsrätter som flyktingboenden, säger advokaten Finn Madsen.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

HÄSSLEHOLM

Bostadsrättsföreningar har enligt bostadsrättslagen rätt att stoppa försäljningen av lägenheter till privatpersoner och företag – men inte till kommuner. Lagen krockar dock med den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Annons

Det menar åtminstone advokaten Finn Madsen, som är doktor i juridik. Han har i flera debattartiklar anklagat kommunerna för att bryta mot grundlagen när de köper bostadsrätter som flyktingboenden.

Anledningen är den lagstadgade föreningsfriheten – som krockar med bostadsrättslagen – och som innebär att bostadsrättsföreningar ska kunna välja sina medlemmar.

Inköpen sker i dag med stöd av ett undantag i bostadsrättslagen, som anger att föreningar kan förbjuda juridiska personer som förvärvat en bostadsrätt att bli medlemmar i föreningen - men inte ett landsting eller en kommun.

Flera bostadsrättsföreningar som har ställt frågor med anledning av detta har av experterna fått till svar att de inte har något veto.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons