Annons

Satsning på skolan och omsorgsschema

Hässleholm 56,5 miljoner till barn- och utbildning för att täcka ett ökat elevantal och på personalförstärkning. Tre miljoner till omsorgen för att få bukt med ohälsosamma scheman för de anställda.
Hässleholm • Publicerad 23 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Lena Wallentheim (S) tror inte hen­nes bud­get får ma­jo­ri­tet.
Lena Wallentheim (S) tror inte hen­nes bud­get får ma­jo­ri­tet.

Det är punkter som de rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna, vill lyfta fram i presentationen av sin budget för kommunen under 2018.

I investeringsbudgeten läggs 20 miljoner för att bygga om tillagningskök.

Annons

Men de rödgröna räknar inte med att få igenom sin budget.

I de miljoner de fyra partierna vill fördela till barn- och utbildningsförvaltningen ligger en satsning på skolledarna som enligt förslaget inte ska ha mer än 30 underställda. En satsning som jämförs med den som påbörjats inom omsorgen.

Dessutom ska 3,5 miljoner satsas på att ledare i skola och förskola ska få mer hjälp i sitt dagliga arbete. Men den stora satsningen är för att möta elevtillströmningen, 42 miljoner kronor.

När det gäller kommunledningskontoret vill man se en omstrukturering med målet att spara in fem tjänster under kommande tre år. Det skulle spara 3,5 miljoner.

– Vi måste också ta på oss ett ansvar för ekonomin, inflikar Lena Wallentheim (S).

För byggnadsnämndens del vill de fyra partierna ha tre tjänster, för trafikplanering, statistik och Va-planering, som de menar krävs för att kommunen ska kunna bygga ut i den takt som utlovats. Både vad gäller bostäder och järnvägsprojekt.

Magnarpskolonin vill de behålla och satsa totalt 600 000 på under två år. Hälften till renovering och hälften till att kunna ha personal som sköter anläggningen som man hoppas ska kunna utnyttjas mer.

Kulturhuset ska få en miljon för en teknikertjänst samt satsning på marknadsföring, biljettförsäljning och programblad.

Dessutom vill man satsa 300 000 på Trygg och attraktiv stad, idéer om att få till stånd mer aktiviteter för barn i staden och på det viset få ut mer folk i rörelse.

– Mer folk på stan gör den tryggare, menar Per-Åke Purk (V).

Annons

Partierna vill göra stora investeringar under det kommande året på totalt drygt 460 miljoner kronor.

I investeringarna finns, förutom tillagningsköken, satsning på renovering av Vanneberga skola och skolkök.

– På detta sätt poängterar vi också att våra mindre skolenheter ska finnas kvar, säger de fyra partierna.

Annat som de fyra oppositionspartierna framhåller i sitt förslag till budget är exempelvis en upprustning av brandstationen i Bjärnum och en ny lokal för filialbiblioteket.

Dessutom vill partierna satsa på att skapa säkrare cykelvägar och för att sätta upp fler laddstolpar för elbilar.

De fyra rödgröna vill också se fyra nya uppdrag i kommunen.

Man vill att kommunen ska bli en Fairtrade kommun, där all verksamhet, både kommunal och privat, ska leva upp till vissa fastställda kriterier. Vidare vill man se en arbetsgrupp för Agenda 2030, utreda kommunal barnomsorg på obekväm tid samt arbeta fram en plan för sociala investeringar som ska förebygga framtida kostnader som exempelvis orsakas av ungdomar som kommer på glid i samhället.

De rödgröna räknar inte med något stöd för sin budget i kommande budgetfullmäktige på måndag.

– Håller de andra partierna ihop som de gjorde förra gången, förlorar vi, konstaterar Lena Wallentheim.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons