Annons

Trygg kommun med otrygga invånare

OSBY Polisen: ”Skillnaden mellan den upplevda otryggheten och den faktiska utsattheten är orimligt stor.”
Osby • Publicerad 23 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Slumpvis utvalda medborgare i hela lokalpolisområdet, LPO (Ljungby, Osby, Älmhult, Markaryd) har fått svara på frågor i den senaste trygghetsmätningen. Och undersökningen visar att det finns mycket oro och stor otrygghet i Osby – trots att utsattheten är låg.

80 procent upplever oro för att bli utsatta för brott – 85 procent har aldrig blivit utsatta för brott.

Annons

– Skillnaden mellan den upplevda otryggheten och den faktiska utsattheten är enorm, den är orimligt stor, säger kommunpolis Staffan Käll.

Osby är den kommun i området där folk känner sig otryggast.

– Men Osby är en trygg kommun. Det händer brott här också, men absolut inte mer än i övriga kommuner, säger Staffan Käll.

Anders Karlsson, chef för lokalpolisområdet, säger att en viss oro är nyttigt:

– Ja, det gör ju att folk förebygger brott, man låser dörrarna och satsar på grannsamverkan och så vidare. Men i Osby är otryggheten oroväckande hög, man känner sig mer otrygg än man har anledning att göra.

På ett par punkter sticker Osbyborna ut som extra oroliga. Oron för missbrukare i centrala Osby är hög, liksom kvinnors oro för att bli antastade i centrala Osby.

Dessutom känner sig Osbyborna extra otrygga på grund av bilar som kör för fort samt buskörande ungdomar på mopeder.

Så vad är anledningen till den stora otryggheten i Osby och vad kan man göra åt den? En fråga som leder in på en hett ämne i kommunen: Polisstationen. Eller snarare avsaknaden av en polisstation.

– Jag förstår symboliken med en polisstation. Men polisnärvaron i Osby är lika hög som tidigare med många riktade insatser, säger Anders Karlsson.

Staffan Käll menar också att det är mycket poliser som rör sig i Osby.

Annons

– Men jag skulle gärna se att det fanns en polisstation i Osby. Det symboliska värdet kan man inte förneka, påpekar Käll.

En annan anledning till att Osbyborna känner sig otryggare än övriga invånare i lokalpolisområdet är att kommunen tillhör Skåne. Det tror både Anders Karlsson och Staffan Käll.

– Det påverkar nog. I Osby tar man nog del av skånsk media i högre utsträckning och en skjutning i Malmö påverkar Osbyborna mer än den påverkar Älmhultsborna, säger Karlsson.

– Osby är en del av Skåne och känner sig närmare hela Malmöproblematiken med mycket brottslighet, säger Käll.

Just media, och inte minst sociala medier, eldar på otryggheten, menar Käll.

– Var källkritiska när ni konsumerar media. Det är ju ofta det negativa och hemska som lyfts fram oproportionerligt mycket.

Vad kan ni göra för att minska otryggheten?

– Vi inom polisen kan bli bättre på att bjussa mer på bra saker vi gör. Det händer mycket positivt och det kan vi bli bättre på att förmedla.

Käll säger också att viss otrygghet kan ”byggas bort”.

– Jobba på utemiljöerna, fysisk planering kan skapa trygga och upplysta centrummiljöer och det är viktigt. Vi har ett bra samarbete med kommunen och det är positivt att man har tagit tag i stationshuset, säger han.

Annons

– Även föreningar och fastighetsägare kan bidra. Om fastighetsägarna håller efter sina byggnader känns platsen tryggare.

bild 1/2
Anders Karlsson, polis.
Staffan Käll.
Anders Karlsson, polis.
Staffan Käll.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons