Annons

Fin­land firar i år 100-årsjubileum

Opinion Den 6 de­cem­ber 1917 för­kla­rade sig Fin­land själv­stän­digt, och på ons­dag kul­mi­nerar det 100-års­fi­ran­de som på­gått hela året.
Opinion • Publicerad 2 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I flera hund­ra år var Fin­land en del av Sverige som den öst­ra riks­hal­van. Det var in­get lyd­ri­ke el­ler ko­lo­ni utan en in­te­grerad del av ri­ket. Ex­em­pel­vis grundades Sve­ri­ges tredje uni­ver­si­tet i Åbo 1640 (ef­ter Uppsala och Dorpat i nu­va­ran­de Est­land).

Det är bak­grunden till att svens­kan fort­fa­ran­de är na­tio­nal­språk i Fin­land med sär­skilt stor ut­bred­ning ut­med Ös­ter­sjö­kus­ten. Men trots att alla skol­e­lever fort­fa­ran­de stu­derar svenska är det svårt nu­me­ra att få svar på svenska i bu­tiker och på re­stau­ranger även i Åbo och Helsingfors.

Annons

Fin­land för­lo­rades i ett krig med Ryss­land 1809. Men tsaren lät Fin­land be­hålla sin kon­sti­tu­tion och be­ty­dan­de själv­sty­re un­der det drygt hund­ra åriga ryska sty­ret.

I sam­band med den ryska re­vo­lu­tionen 1917 tog ledande kretsar i Fin­land ini­tia­tiv till att Fin­land skulle fri­göra sig helt från Ryss­land. De nya makt­ha­va­rna i S:t Petersburg, som då fort­fa­ran­de var hu­vud­stad, var mest upp­ta­gna av det på­gå­en­de första världs­kriget, så Fin­land släpptes. Den 6 de­cem­ber 1917 för­kla­rade sig Fin­land själv­stän­digt, och på ons­dag kul­mi­nerar det 100-års­fi­ran­de som på­gått hela året.

För­bin­del­serna mel­lan Sverige och Fin­land har all­tid varit om­fat­tan­de. Un­der andra världs­kriget tog Sverige emot många finska barn som be­hövde skydd. Un­der 1960-och 70-talen flyttade många fin­län­da­re till jobb i Sverige.

Det finns all an­led­ning att fira Fin­lands 100 år även här.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons