Annons

Fin­land är ef­ter 100 år ett rikt, mo­dernt land

Opinion I Fin­land fick kvin­norna röst­rätt före alla andra i Europa, re­dan 1907.
Opinion • Publicerad 6 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I dag är det Fin­lands na­tio­nal­dag – den hund­ra­de.

De första 30 åren var tuffa, med flera krig som orsakade många fin­län­da­res död.

Annons

Följden av Sov­jet­unio­nens för­sök att åter­er­övra Fin­land blev att Ka­re­len och andra land­om­rå­den för­lo­rades. Över 400 000 ka­re­la­re flyttade från sina hem till Fin­land och in­te­grerades där med stora an­sträng­ningar.

Ett stort krigs­ska­de­stånd var ock­så en stor bör­da, som dock till stor del be­ta­lades med in­du­stri­va­ror och där­med gynnade den in­du­stri­ella ut­veck­lingen.

Fin­land var på andra om­rå­den fö­re­gång­a­re. I Fin­land fick kvin­norna röst­rätt före alla andra i Europa, re­dan 1907 un­der den ryska tiden.

I dag rankas Fin­land som det tredje mest jäm­ställda landet i världen. Fin­land har haft kvinn­lig pres­i­dent och två kvin­nor som stats­mi­nis­trar.

Att Fin­land har pres­i­dent var inte själv­klart för hund­ra år se­dan. En tysk adels­man var ut­sedd att bli finsk kung i sam­band med själv­stän­dig­heten, men han ångrade sig och där­för blev Fin­land re­pu­blik.

Ef­ter kriget var Fin­land ett av Eu­ro­pas fat­tigaste länder, drabbat av kriget och freds­vill­koren. Många fin­län­da­re flyttade till Sverige för att få jobb, och många är kvar ännu.

Nu är Fin­land ett mo­dernt in­du­stri­land med No­kia som sym­bolen för fram­gångarna. Skogen är som i Sverige bas för en stor del av väl­ståndet. De­sign­fö­re­tag som Ma­ri­mek­ko har ock­så bi­dragit till mo­der­ni­se­ringen.

I dag Fin­land ett rikt land, väl in­te­grerat i EU. Grattis!

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons