Foto: TT

Man gripen i Danmark för terrorbrott

En 30-årig man har gripits i Köpenhamn misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Mannen friades av svensk domstol ifjol efter att ha åtalats för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i Malmö.

Enligt dansk polis ska 30-åringen, som är från Syrien, ha planerat att utlösa en sprängladdning för att sedan attackera slumpmässiga offer med kniv.

Läs mer: Friad IS-anhängare får 97 000 kronor i skadestånd

Han ska ha agerat i samarbete tillsammans med en annan man, den 21-årige syriern Dieab Khadigah, som enligt danska Ekstra Bladet tidigare dömts i Tyskland för ett planerat bombdåd i Köpenhamn.

I dennes väska hittade polisen tusentals tändstickor, 17 batterier, knivar och ett flertal walkie-talkies.

Det ska röra sig om samma 30-åring som friades av tingsrätten i Malmö från misstankarna om att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk lokal i staden, rapporterar SVT.

Ett dåd som den islamistiska terrorgruppen IS omedelbart tog på sig skulden för, en organisation som mannen enligt Säpo även ska hysa sympatier för.

Läs mer: 30-årig misstänks för förberedelse av terrorbrott

Som ersättning för tiden som han satt frihetsberövad fick han nästan 100 000 kronor av svenska staten.

I mitten av november misstänktes mannen igen för förberedelse av terrorbrott och kallades till förhör. En kallelse som han inte har gått till mötes.

 

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×