Annons

”Omskyltning vid slukhål katastrofal”

OSBY/ÖSTRA GÖINGE – Omskyltningen vid slukhålet var under all kritik. Våra kunder hittade inte till oss, säger Ingrid Persson som driver Nedanbäcks gårdsbutik tillsammans med maken Per-Åke.
Osby • Publicerad 4 januari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Ingrid Persson på Nedanbäcks gård menar att utvecklingen för evenemanget varit ”fantastisk”. FOTO: ARKIV
Ingrid Persson på Nedanbäcks gård menar att utvecklingen för evenemanget varit ”fantastisk”. FOTO: ARKIV

Gården ligger några kilometer från det slukhål som fick vägen att rämna mellan Osby och Glimåkra tisdagen den 19 december.

För Ingrid och hennes man innebar slukhålet och omskyltningen ett stort avbräck i verksamheten. Ett, enligt Ingrid Persson, totalt onödigt avbräck dessutom.

Annons

Det gick helt enkelt inte att komma till gården utan att drista sig till att helt enkelt köra förbi en av förbudsskyltarna.

– Och vi vet ju hur laglydiga vi svenskar är. Inte många av oss kan ju ens tänka tanken att köra förbi en förbudsskylt.

– Det är väl bra, fortsätter Ingrid, men i det här fallet var det tvunget om kunderna skulle hitta hit. Det fanns ett enkelt sätt att ta sig hit på en grusväg som var helt okej för personbilar att köra. En tilläggsskylt som talat om detta och problemet hade varit löst, fortsätter hon.

Hur stort avbräck avstängningen, som inte upphörde förrän torsdagen mellan jul och nyår, kostade dem vågar Ingrid inte ens tänka på.

– Som tur var hade många förbeställt varor inför julen och dem fick vi försöka förklara vägen för så gott det gick. Men de många spontanbesöken förlorade vi.

–En stackars dam följde orange vägskyltning efter den andra förbudsskylten och kom via väg 21 och Osby tillbaka till Lönsboda där hon hade startat. Både vi och kunderna var ju förtvivlade.

Tiden före jul är den mest hektiska för butiken som säljer nötkött, lammkött och griskött förutom bland annat färs, korvar, leverpastej, filéer, grytbitar.

Utöver köttförsäljningen säljs även kryddor och mycket av det som hör just julen till.

– Att bli helt avstängd från omvärlden fick stora konsekvenser för oss. Och det var ju inte heller särskilt kul att behöva säga till folk att strunta i förbudsskyltarna, en av dem var uppsatt så långt som åtta kilometer från själva slukhålet. Det var svårt även om vi visste att det fungerade att köra så för att komma hit.

Ingrid och hennes man tycker att Svevia, som ansvarade för avspärrningarna, lyssnade dåligt.

Annons

– Jag jagade personal på Svevia som en galning för att få dem att sätta upp tilläggsskyltar som kunde lotsa folk rätt. En sådan kom också upp så småningom, men den gjorde inte folk särskilt mycket klokare, konstaterar Ingrid Persson uppgivet.

Inte förrän under torsdagen mellan jul och nyår öppnades alltså vägen för trafik igen.

Enligt Ante Paic, Svevia, som bland andra arbetade med att fylla igen slukhålet, så tog reparationsarbetet längre tid än beräknat.

När det gäller omskyltningen nådde vi under onsdagen inte någon ansvarig person på Svevia.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons