Annons

Livesändningar är framtidens melodi

Osby Konceptet med en kombination av teatersalong, konferenslokaler och restaurang har visat sig varit lyckat genom årens lopp. Och mer finns att utveckla.
Osby • Publicerad 11 januari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Salongen är redo att ta emot alla jubilarer. Medborgarhuset i Osby är ritat av Hans Westman, arkitekt från Lund. 
                                                                       FOTO: JÖRGEN AHLSTRÖM/ARKIV
Salongen är redo att ta emot alla jubilarer. Medborgarhuset i Osby är ritat av Hans Westman, arkitekt från Lund. FOTO: JÖRGEN AHLSTRÖM/ARKIV

När Medborgarhuset byggdes fanns det en grogrund för kultur i lilla Osby. Trots att invånarantalet bara låg kring dryga 7000 invånare i dåvarande Osby kommun och Osby köping fanns det tre internatskolor som gjorde att planerna på ett medborgarhus fick fart.

Att det kom att kallas medborgarhus beror på en politiskt strid. Valet stod mellan medborgarhus och folkets hus och den hårda striden mynnade ut i att förslaget om medborgarhus vann, men medborgarhuset har sedan dess varit med i folketshusföreningen.

Annons

Nästa stötesten var att bestämma var huset skulle ligga. Grottebacken och Eksäter var på förslag med det blev alltså mitt i byn som bygget satte igång. Kostnaden var beräknad till 1,2 miljoner kronor men slutade på 2,2 miljoner.

Borgen har också blivit berömt för sitt utbud av film och den tekniska kompetensen. Idag finns på Borgen den modernaste filmanläggning och projektor man kan tänka sig. Lars

Det har förekommit på Borgen i flera år redan men troligen kommer denna verksamhet att utvecklas, bli bredare och omfatta revy, musik och idrott. De operor som sänds direkt från Metropolitan i New York sänds på åtta språk, varav svenska är ett.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons