Annons

Ny rege­ring kräver ny­tän­kan­de

Krönika SD är för opå­lit­ligt för att kun­na ut­göra un­der­lag för nå­gon rege­ring.
Opinion • Publicerad 11 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Höstens riks­dags­val är ovan­ligt svårt att för­ut­spå. Re­dan de senaste val­rö­rel­serna har lett till ovän­tat stora för­skjut­ningar mel­lan par­tier och årets kan med­fö­ra ännu större överraskningar. Tre par­tier ris­kerar ex­em­pel­vis att åka ur riks­dagen.

Ännu svårare är det att gissa vil­ken rege­ring som kan bildas ef­ter valet. In­get av de tra­di­tio­nella blocken kan väntas få ma­jo­ri­tet, vil­ket kan ge Sverigedemokraterna en av­gö­ran­de pos­i­tion – om de andra par­tierna ger dem chansen.

Annons

Själv­klart har många tänkt och skrivit myc­ket re­dan om tänk­bara ut­fall ef­ter valet. Det kan­ske mest över­ras­kan­de in­lägget har Lars Bäckström, ti­digare väns­ter­par­ti­ets grupp­le­da­re och senast lands­höv­ding i Väst­ra Götaland, gjort. Han för­ut­spår näm­li­gen att oav­sett val­re­sul­tat har Ulf Kris­ters­son (M) bäst möj­lig­heter att bli stats­mi­nis­ter.

Lars Bäckström har rätt i att den så kallade ne­ga­tiva par­la­men­ta­rismen, att en stats­mi­nis­ter kan väljas utan att ha en ma­jo­ri­tet bak­om sig så länge han (el­ler i en fram­tid kan­ske hon) inte har en ma­jo­ri­tet i riks­dagen mot sig.

Men när han ut­går från att SD handlar på mot­sva­ran­de sätt som hans gam­la par­ti of­tast gjort tar han grund­ligt mis­te.

Sverigedemokraterna är in­get bor­ger­ligt par­ti el­ler ens nå­got ren­odlat hö­ger­par­ti. Så­väl par­ti­led­ningen som sym­pa­ti­sörerna ser istäl­let SD som ett par­ti mel­lan blocken. Även röst­an­det i riks­dagen tyder på det.

De första åren av den här man­dat­pe­ri­oden stödde SD rege­ringen of­tare än de gav stöd åt al­li­ansen då blocken stod mot varandra. För­ra man­dat­pe­ri­oden fick al­li­ans­re­ger­ingen of­tare stöd.

SD har ock­så både sagt (Mat­ti­as Karlsson när SD fällde den första S/MP-bud­geten 1914) och visat att de röstar mot alla re­ger­ingar och för­slag som inte följer de­ras lin­je om att bromsa och stoppa in­vand­ringen. Jim­mie Åkesson har ock­så varit tyd­lig med att SD inte kommer att ”agera dörr­mat­ta” åt Moderaterna utan ställa krav för att inte fälla en M-ledd rege­ring.

I prak­tiken har Ste­fan Löfven både sökt och fått stöd av SD till ex­em­pel om att för­svåra arbetskraftsinvandring och för delar av den nya, hårdare flyk­ting­po­li­tiken.

Det gör att det är lika san­no­likt att SD mot­sätter sig en al­li­ans­re­ger­ing – el­ler en ren M-rege­ring – som en S -rege­ring. Frå­gorna till Kris­ters­son om re­la­tionen med SD bör ställas även till Löfven. Är han be­redd att bilda en ny rege­ring på SD:s nåde, när den nu­va­ran­de röstats bort en­ligt re­ger­ings­formens nya re­gel­verk?

Oav­sett vad Löfven svarar gäller att om en sta­bil rege­ring ska kun­na bildas krävs att par­tierna tänker an­nor­lunda. Socialdemokraterna har all­tid röstat mot var­je rege­ring som inte haft en S-stats­mi­nis­ter (utom Ola Ullstenregeringen 1978). Fort­sätter Löfven den lin­jen ger han SD makten.

Men han gav An­nie Lööf ett svar i en par­ti­le­dar­de­batt som inger visst hopp. Då lovade han göra allt han kan för att SD inte ska få nå­got in­fly­tan­de – till och med om det in­ne­bär att ge stöd i nå­gon form till en al­li­ans­re­ger­ing.

Sam­ver­kan måste i vil­ket fall ske över den tra­di­tio­nella block­gränsen. SD är för opå­lit­ligt för att kun­na ut­göra un­der­lag för nå­gon rege­ring.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons