Annons

Önskar resurser för arbete mot droger

Osby Om pengar avsätts till en ny tjänst hoppas kultur- och fritidschefen att man kan fördjupa samarbetet med socialtjänst, skola och föreningsverksamheterna.
Osby • Publicerad 16 januari 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Hög ambition men bristande resurser för drogförebyggande arbete, menar fritidsledarna.
Hög ambition men bristande resurser för drogförebyggande arbete, menar fritidsledarna.

Det är Reia Sofiadotter Collberg, kultur- och fritidschef, som står bakom skrivelsen som tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdag.

Bakgrunden till att man ber om 500 000 kronor för förstärkning av drogförebyggande insatser är att det i dag saknas uppsökande verksamhet på fältet.

Annons

”Förslaget innebär i korthet att stärka det operativa, dagliga arbetet på fältet eftermiddagar och kvällar med en extra resurs som kopplas till fritidsgårdarnas ordinarie verksamhet”, står det i skrivelsen.

– Vi har väl fungerande fritidsgårdar i Osby och Lönsboda, som i sig arbetar förebyggande, men det finns samtidigt ett glapp eftersom vi saknar någon som är ute på fältet, bland ungdomar där, säger Reia Sofiadotter Collberg.

Om pengar avsätts till en ny tjänst hoppas kultur- och fritidschefen att man kan fördjupa samarbetet med socialtjänst, skola och föreningsverksamheterna.

På fritidsgården Pulsen hoppas man på politikernas öra.

– Vi ser detta som en jättemöjlighet eftersom det skulle stärka oss inom ett område som vi tycker är väldigt viktigt, säger fritidsledaren Staffan Karlsson.

– Vi når inte så långt som vi vill i vår ambition. Vi ser ett behov av mer drogförebyggande arbete men eftersom vi måste ta hänsyn till verksamhetens alla delar så hinner vi inte ut på byn.

Han och kollegan Anne Orajärvi menar att det är naturligt att ett drogförebyggande arbete utgår från fritidsgårdarna.

Den senast genomförda drogvaneundersökningen bland högstadieelever visade att 310 av 374 svarande elever hade någon beröringspunkt med fritidsgårdarnas verksamheter.

– En person som uteslutande arbetar med drogförebyggande arbete har möjlighet att befinna sig i till exempel skolan och på idrottsanläggningar, för att bygga relationer med unga och vuxna, Anne Orajärvi.

På ett strategiskt plan blir det även möjligt att skapa sammanhang där fritidsgård, skola och socialtjänst möts för att diskutera och utbyta erfarenheter.

Annons

– Hur ser situationen ut kring stationen i dag? Svaret är att vi inte vet. Informationen kommer bara sporadiskt från olika håll, säger Staffan Karlsson.

Han vill inte ta ut något i förskott utan ser det som en framgång i sig att ämnet behandlas politiskt.

–Blir det ett nej så får vi försöka att hitta någon väg framåt ändå.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons