Annons

M stärkt, S för­svagat

Ledare Sedan Ulf Kristersson stängt dörren till SD har M återhämtat sig i opinionen och är nu nästan lika stora som S.
Opinion • Publicerad 22 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För ett år se­dan, i fre­dags, höll Anna Kin­berg Batra sin ka­ta­stro­fala press­kon­fe­rens då hon öppnade för sam­ar­be­te med Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na. Eller åt­min­sto­ne tolkades bud­skapet så, och hon och andra mo­de­rater lyc­kades inte för­klara vad som egent­li­gen var av­sikten.

Då in­leddes ett ras i opi­ni­onen som inte bröts förr­än Kin­berg Batra av­gick i slutet av som­maren. Ulf Kris­ters­son stängde då otve­ty­digt dörren till SD. Se­dan dess har M:s opi­ni­ons­siff­ror åter­hämtat sig med råge.

Annons

I sön­dags pub­li­cerades den senaste Sifo-mät­ningen. Den visar att opi­ni­onen är i stort sett oför­änd­rad jäm­fört med för ett år se­dan, före M-öpp­ningen mot SD. Det gäller för alla par­tier – utom möj­li­gen M och S. S har jäm­fö­rt med för ett år se­dan tappat näs­tan två pro­cent­en­heter me­dan M ökat med 2,5 pro­centen heter. Det är vis­ser­li­gen nå­got mind­re än fel­mar­gi­nalen men ändå så myc­ket att man kan notera det.

Det in­ne­bär att M gjort en re­mar­ka­bel ök­ning se­dan i juni för­ra året, då par­tiet hade bara 15,9 pro­cent. Det in­ne­bär ock­så att den ök­ning som Cen­ter­par­ti­et kun­de notera tack vare Kin­berg Batras ut­spel har för­lorats igen. Efter­som väl­ja­rna gått till­ba­ka till M är det ur al­li­ans­syn­punkt ett mind­re pro­blem, men för de C-ak­ti­va var det ändå ro­ligare att ligga sta­bilt på två­siff­riga tal.

Socialdemokraterna har un­der 2017 legat sta­bilt strax un­der 30 pro­cent ef­ter att ha legat lägre 2016. Nu har siff­rorna dalat igen, och fre­dagens pre­sen­ta­tion av vinst­för­bud för pri­vata fö­re­tag på sko­lans och om­sorgens om­rå­de lär inte ge någ­ra nya röster. Att för­lusterna i hu­vud­sak gått till M, en­ligt Sifo, gör knappast Ste­fan Löfven gladare.

I det stora hela är dock opi­ni­onen fort­satt sta­bil. Al­li­ansen och de tre röd­gröna par­tierna är i stort sett jämn­stora block. Att nå­got av dem skulle kun­na ryc­ka åt sig en ma­jo­ri­tet i valet om åtta må­nader är inte tro­ligt,

En­ligt Sifo skiljer det nu bara drygt tre pro­cent­en­heter mel­lan S och M. Det in­bjuder till öd­mjuk­het hos båda.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons