Annons

Engelskan räcker i de flesta länder

Hässleholm Sedan spanskan infördes som val i grundskolan har franskan tappat mark. På Västerskolans högstadium finns i dag bara enkla grupper i franska kvar.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Spanskan drar till sig elevernas intresse. Språket samlar dubbla grupper i alla årskurser.

Tyskan håller greppet om eleverna och undervisas i dubbla grupper i sjuan och åttan.

Annons

– Franskan har vi däremot endast i enkla grupper, berättar Kristina Liljerup, rektor På Västerskolan.

Hon har tagit del av rapporter om elevernas minskade intresse för moderna språk.

Eva Liljerup har jobbat som lärare och rektor i många år, men kan inte med säkerhet säga om utvecklingen som beskrivs är specifik för dagens situation.

– Jag tycker att det alltid har varit problematiskt, men om det är en trend att avstå från att läsa språk så är det givetvis bekymmersamt. Det förekommer att elever väljer bort ett språk.

Alla elever erbjuds introduktion i spanska, tyska eller franska i sexan på Västerskolan.

Kristina Liljerup betonar vikten av att lära sig ett modernt språk och berättar att skolan har en rutin när elever vill hoppa av sitt språk.

– Vi kopplar in studie- och yrkesvägledaren, som pratar med eleven och försöker motivera att fortsätta språkstudierna om det är möjligt. Även föräldrarna tas in.

På Thorén Framtid, som är en friskola är situationen inte annorlunda än på kommunens grundskolor.

– Vi erbjuder tre moderna språk från sexan. De barn som klarar den vanliga undervisningen i svenska och engelska ska inte välja bort moderna språk. Vi uppmuntrar eleverna att behålla sitt språkval, säger Anne Henrichsen, rektor på Thorénskolan.

Hon tror att elevernas intresse för ett språkval är mycket lärarbaserat.

Annons

– Generellt har Sverige få behöriga språklärare i en europeisk jämförelse. Att engelskan har en så stark ställning hänger säkert samman med att många barn är ganska beresta i dag och att engelskan hörs i kultur- och medievärlden. Man kommer långt med engelska i världen. Förr vad det tyskan som gällde, säger Anne Henrichsen.

En anledning till att spanskan har blivit populär, enligt Anne Henrichsen, är att många har besökt spansktalande länder och att spanskan uppfattas som lättare att lära sig än tyskan och franskan, som har en mer komplicerad grammatik.

Barn och ungdomar som läser spanska, eller tyska märker att när de kommer till de länderna så kan de tala engelska där också.

– Men vi missar mycket när vi inte lär oss fler språk. Att tala ett annat språk ger oss ökade kunskaper om andra kulturer och hur människor lever och tänker på andra platser vilket ökar förståelsen, menar Anne Henrichsen.

Det kräver både ork och kraft att lära sig ett annat språk.

– Jag tror att barn är ganska bekväma i dag.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons