Annons

Barnen i fokus i Skilda världar

Hässleholm Många barn i Sverige lever med föräldrar som har separerat. I Hässleholm startar varje år en grupp vid namn Skilda världar där barn till separerade föräldrar kan prata om sin situation.
Hässleholm • Publicerad 9 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Anna Sjöholm och Sandra Svantesson håller i träffarna Skilda världar som vänder sig till barn med frånskilda föräldrar. Foto: Helén Fingalsson
Anna Sjöholm och Sandra Svantesson håller i träffarna Skilda världar som vänder sig till barn med frånskilda föräldrar. Foto: Helén Fingalsson

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) separerar föräldrar till omkring 50 000 barn i Sverige varje år. Det ta innebär att var fjärde barn lever med separerade föräldrar. Vid 17 års ålder har så många som nästan vart tredje barn upplevt en separation.

Barnens reaktioner är olika och flera känner ett behov av att ha någon att prata med.

Annons

– Det behöver inte innebära att man i familjen har några egentliga problem, konstaterar Anna Sjöholm och Sandra Svantesson som jobbar med bland annat barn till separerade föräldrar i Hässleholms kommun. Men det kan bli riktigt fina samtal med barnen. Och även mellan barnen där det ”bubblas” en hel del.

Varje vårtermin startar en grupp vid namn ”Skilda världar” där cirka åtta barn i samma ålder träffas tio gånger. Gruppen diskuterar runt olika teman. Det kan till exempel handla om hur de upplevde beskedet om föräldrarnas skilsmässa eller vilka olika känslor som barnen har haft i samband med skilsmässoprocessen.

Anna Sjöholm och Sandra Svantesson berättar att barnen även får göra en del praktiska saker som att rita hur de känner på insidan jämfört med vad de visar på utsidan.

– Det är viktigt att barnen får veta att de har rätt till sina känslor, berättar Sandra Svantesson.

Sådana här diskussionsgrupper är inte något som förekommer i alla kommuner. De har däremot funnits i Hässleholm under flera år och de är dessutom kostnadsfria.

Innan gruppen drar igång träffar Anna Sjöholm och Sandra Svantesson både barn och föräldrar i ett introduktionssamtal.

– Det visar att barn ses som viktiga i Hässleholms kommun, tillägger Anna Sjöholm.

För dem som är intresserade är det bara att anmäla sig till vårens grupp som vänder sig till barn i åldern 9-11 år och som startar den 1 mars.

De barn som är äldre eller yngre än 9-11 år har också en möjlighet att ställa sig i kö till en framtida grupp.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons