Annons

Protester i Ignaberga och influensatider

Personligt Halvtomma klassrum när influensan slog till.
Personligt • Publicerad 10 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Socialdemokraterna i Hässleholm för fram ett lokalt åtgärdsprogram för att få hjulen att åter börja rulla.

Det kommunala skattestoppet måste hävas och den privata konsumtionen stimuleras. Partiföreträdare vill tidigarelägga alla de byggprojekt som redan är beslutade och ytterligare puffa för Hässleholm som utbildningsort.

Annons

”Satsa offensivt”, säger Tommy Nilsson, ledamot i kommunfullmäktige. Man presenterar en lista på till exempel byggprojekt inom äldreomsorgen och upprustning av bostadsområden från 30-40-talen samt utbyggnad av Kringelvägen norrut.

Sossarna vill för övrigt bygga om badhuset till ett kombinerat friluftsbad och badhus samt att en musik- och teaterlokal omedelbart projekteras på Kyrkskolan. ”Det är lönande att satsa på kulturen och det bör satsas offensivt”, hävdar Nilsson (S). ”Tanken på ”Kyrk” som ett kulturcentrum anser vi nu mogen för ett realiserande”.

I Ignaberga stationssamhälle växer kampviljan mot flygplatsplanerna.

Vid ett kampmöte samlades 54 bybor för att samordna protesterna mot att flytta flygplatsen från Vankiva till Ignaberga. De har även skaffat ett juridiskt ombud, juristen Mikael Krausz, som inte skräder orden, när han talar om kommunens behandling av invånarnas farhågor. Här har vi redan två bullerkällor, kalkbruket och järnvägen. Bruket kör kontinuerlig drift utom på helgerna. Då njuter vi! Här går 31 järnvägsturer om dygnet, varav sex tunga godståg, och allt tyder på att dessa tågset blir längre i framtiden. Så den lantliga idyllen kommer att störas ytterligare av flygningar, särskilt sommarhelger.

Flygplatser klassas dessutom som miljöfarlig verksamhet. Förslaget från byborna är att flygklubben flyttar sina aktiviteter till Everöd.

Men från flygklubben kontrar man och hävdar att Ignabergabornas oro är helt obefogad. – Det är ett samhällsintresse att få igång omläggningen av väg 21, men det är också ett samhällsintresse att föreningar, typ flygklubben, ger ungdomen vettig sysselsättning. Det är rena hånet att be dessa människor börja samla frimärken i stället, som aktionsgruppen i Ignaberga sagt!

Länsflygchef Karl-Erik Gutenwik representerar inte bara Hässleholms flygklubb utan också Frivilliga flygkåren och har därför åsikter om ett flygfälts placering.

Gutenwik betonar också den sociala nytta som en flygklubb gör med sin ungdomsverksamhet I föreningar läggs ner massor av tid helt ideellt.

I Tjörnarp gläder sig kulturvänner åt att den gamla ringugnen från Gunnarps tegelbruk äntligen börjar renoveras.

Den uppfördes 1898 och var i bruk till den förödande branden 1958. Tegelbruket var intimt förknippat med Tjörnarps historia. Det var ortens största arbetsplats som stundtals sysselsatte upp till 40 personer.

Annons

Hembygdscirkeln inom Tjörnarps sockengille har tecknat ett nyttjanderättsavtal med kommunen om att få restaurera den 45 meter långa ringugnen och detta möjliggörs nu med pengar från ALU, arbetslivsutvecklingen. Lokala företagare skänker material, trävirke och plåt exempelvis.

I ledningen för arbetena står Lena Frykman från Sockengillet och Ingvar Andersson, kommunfullmäktiges ordförande, som även en gång jobbat vid tegelbruket.

På Hässleholms skolor har det senaste tiden härjat en epidemiliknande influensa. Symptomen är huvudvärk, illamående, feber och ont i kroppen. Influensan är mycket smittsam, eftersom många elever insjuknat samtidigt, och även lärare har varit drabbade.

På Västerskolan är situationen extrem, i vissa klasser saknas hälften av ungdomarna. I högstadiet var en dag 138 av 310 elever frånvarande. Alla skolor i staden är mer eller mindre drabbade och influensan sträcker sig även till Stoby men ännu inte till Ballingslöv.

Om amatörarkeologen Ingvar Jönsson har vi tidigare berättat. Då handlade det om fynd av en boplats från Hamburgkulturen vid Mölleröd.

Nu värnar han om Mjölkalångaområdet, som han kallar rena skattkammaren för en arkeolog. Här har han gjort mängder av fynd från Brommekulturen för 11 000 -12 000 år sedan. Han är således rejält oroad över militärens planer på utökning av övningsmark.

Från Skyrupsvägen i Mjölkalånga och rakt ut mot sjön finns ett 30-tal boplatser, enligt Jönsson. ”Det vore en katastrof om militären börjar köra sönder marken med sina stridsvagnar”, säger han.

Samtidigt rapporteras att Tyringemoderaterna säger bestämt nej till försvarets propåer, medan Centern i Hässleholm är något mer resonabla.

bild 1/8
Arkeologiskt sätt tillhör marken väster om Finjasjön den kanske värdefullaste i Sverige, menar amatörarkeologen Ingvar Jönsson.
Arkiv: Åke Ljungberg
En snabb utbyggnad av Kringelvägen norr skulle inte bara lösa trafikproblemen i Hässleholms centrum utan även skapa arbetstillfällen.
Arkiv: Olle Andersson
Socialdemokraterna i Hässleholm vill att arbetet med att skapa ett kulturcentrum på Kyrkskolan omedelbart kommer igång.
Arkiv: Olle Andersson
Ignabergaborna har ingen lust att få en flygplats till sin lantliga idyll. 
Arkiv: Åke Ljungberg
Utredningen om trafikbuller har Hässleholms miljö- och hälsoskyddsnämnd aldrig sett, tror Mikael Krausz.
Arkiv: Åke Ljungberg
Länsflygchef Karl- Erik Gutenwik.
Arkiv Mats Wivel
Nu ska ringugnen från Gunnarps tegelbruk renoveras. Lena Frykman, Jan Olsson, Per Åke Persson, Ingvar Andersson och Len Barnes.
Arkiv: Börje Nilsson
Det finns inte många att ge frågor till i klassrummet på Västerskolan under influensadagarna. 
Arkiv: Mats Wivel
Arkeologiskt sätt tillhör marken väster om Finjasjön den kanske värdefullaste i Sverige, menar amatörarkeologen Ingvar Jönsson.
Arkiv: Åke Ljungberg
En snabb utbyggnad av Kringelvägen norr skulle inte bara lösa trafikproblemen i Hässleholms centrum utan även skapa arbetstillfällen.
Arkiv: Olle Andersson
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons