Annons

Höjd moms slår hårt mot landsbygden

Osby • Publicerad 16 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är värre för de biografer som är mindre än oss och som inte har så stort publikunderlag. Det är nog många av dem som kommer att få stryka på foten, fortsätter han.

Annons

– Vi är inte så jättepåverkade eftersom vi har säsongsöppet, säger han. Men jag tycker att man skulle gå tillbaka till momssatsen på sex procent. Det här förslaget påverkar familjer, som inte har råd att gå på bio längre. Det påverkar den enklaste kulturformen och gör den dyrare, vilket i förlängningen innebär att kulturprojekten riktar sig till mer välbeställda som har råd att betala för kultur.

Lars Petterson beskriver att Bio Borgen befinner sig i övre halvan av små biografer. De har löst problemet med att visa fler titlar och fått tillåtelse att inte behöva visa dem lika många gånger som tidigare. Men det fungerar tack vare att det finns ett publikunderlag.

– Men de som ligger i nedre halvan av små biografer, och som kanske har mindre publikunderlag, kan inte göra den här utökningen. Det gör i sin tur att de får stryka på foten eftersom de inte kan bedriva verksamheten med förlust.

Det var för drygt ett år sedan som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) fick igenom att film på bio inte är kultur. Då höjdes momsen för biobesök från sex till 25 procent. Redan då var motståndet starkt.

Annons

Men han tror, men blicken i backspegeln, att när väl en avgift införts visar det sig mycket svårt att dra tillbaka den.

Förbundet visar att i Säffle, Gagnef, Varberg, Vimmerby och Båstad finns det biografer som lever under nedläggningshot. Den 18 mars går biografen i Gagnef i graven.

bild 1/2
Kö in till Bio Borgen i Osby.                                                 ARKIVBILD
I Sibbhult ligger bion i Folkets hus.                                                  ARKIVBILD
Kö in till Bio Borgen i Osby.                                                 ARKIVBILD
I Sibbhult ligger bion i Folkets hus.                                                  ARKIVBILD
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons