Annons

Ekbackeskolan satsar på tjejfotboll till hösten

Osby • Publicerad 19 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

För killarna finns Calcios fotbollsakademi och från och med hösten 2018 kan även tjejer göra fotbollen till en del av sin gymnasieutbildning på Ekbackeskolan.

Enligt de ansvariga för satsningen finns det studier som visar att gymnasietiden är en utmanande ålder för unga tjejer som spelar fotboll.

Annons

Många faller bort från fotbollen av olika anledningar. Studierna tar mer tid, livet i övrigt tar mer tid och stress och krav tar bort glädjen. De som hänger sig kvar ”tvingas” ofta upp till seniorfotbollen i (för) tidig ålder, vilket inte alltid är optimalt.

Dessutom kommer det larmrapporter om att skador, bland annat korsbandsskador och andra knäskador, är vanliga bland unga fotbollsspelande tjejer.

Utifrån detta har man på Ekbackeskolan arbetat fram ett nytt koncept.

– Det blir ett lite annat upplägg. Det handlar om att behålla tjejerna inom fotbollen, säger rektorn Anders Jonasson.

– Vi är ju en idrottsskola, blockläsningen underlättar för elever som vill kombinera idrott och studier.

Alexander Fridlund, damtränare och ungdomsansvarig för tjejfotbollen i IFK Osby, blir huvudtränare för Ekbackeskolans elever.

– Så det blir en röd tråd för damfotbollen i Osby. Eller en blåvit tråd, kanske man ska säga, ler Fridlund.

Samtidigt poängterar han att det här inte handlar om att värva spelare till IFK Osby.

– Nej, absolut inte. Vi vill ju med det här behålla fler spelare inom tjejfotbollen och på så sätt förhoppningsvis stärka damfotbollen runt om i bygden. Vi vill också sprida vår kunskap till alla klubbar som har spelare som går här.

Anders Jonasson säger att elitfotboll inte måste vara målet för eleverna.

Annons

– Skadefria spelare som vill fortsätta med fotboll är målet. Det är ingen uttagning, utan alla kan söka. Sen kommer det att vara hög klass på träningarna, vi har mycket kompetens på tränarsidan.

Utöver Alexander Fridlund ingår Johanna Bergman och Niclas Blomqvist i tränarteamet. Johanna har en lång meritlista som fysansvarig för FC Rosengård och undervisar även i idrottsmedicin och fysiologi. Niclas är bland annat fystränare och rehabansvarig för allsvenska Vittsjö.

– Där finns ju mycket erfarenhet och kompetens som vi ska ta tillvara på, säger Anders Jonasson om tränarteamet.

Alexander Fridlund berättar att skolan bjuder in till en prova på-träning i Osby den 21 februari (onsdagen nu på sportlovet). Då kan alla som är intresserade komma och träna och få mer information om utbildningen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons