Annons

Eu­ro­pa­rå­dets kri­tik är värd att lyssna på

Opinion Eu­ro­pa­rå­dets kom­mis­sio­när för mänsk­liga rät­tig­heter kritiserar fram­för­allt svå­rig­heterna kring familjeåterförening.
Opinion • Publicerad 21 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Eu­ro­pa­rå­dets kom­mis­sio­när för mänsk­liga rät­tig­heter, det som är Eu­ro­pa­rå­dets vik­tigaste upp­gift, riktar hård kri­tik mot Sve­ri­ges flyk­ting­po­li­tik. Nils Muiznieks gör re­gel­bun­dna gransk­ningar av män­ni­sko­rätts­lä­get i med­lems­länderna och i rap­porten om Sverige finns hans kri­tik, som fram­för­allt gäller svå­rig­heterna kring familjeåterförening.

Han är ock­så kri­tisk till de me­di­cinska ål­ders­be­stäm­ningarna och till att unga af­ghaner utvisas utan att det sä­ker­ställs om de har fa­milj el­ler an­nat nät­verk i Af­ghan­i­stan.

Annons

Nu är si­tua­tionen helt an­nor­lunda jäm­fö­rt med hösten 2015 när de nya lagarna in­fö­rdes, kon­sta­terar han och tyc­ker att de hårda re­glerna borde om­prövas.

Pre­cis som många hävdar i den svenska de­batten, är familjeåterförening vik­tig, näs­tan en för­ut­sätt­ning, för en lyc­kad in­teg­ra­ti­on. Den som var­je dag, var­je mi­nut oroar sig för om barnen i en krigs­zon lever el­ler har dödats av bomber har svårt att ta till sig ett nytt språk och andra för­ut­sätt­ningar som gäller i det nya landet. Det är allt­så kon­tra­pro­duk­tivt även för Sverige att hindra fa­miljer att åter­fö­renas.

Nils Muiznieks upp­manar till en hu­man och flex­i­bel in­ställ­ning. Det visar ty­värr inte mi­gra­tions­mi­nis­ter He­lé­ne Fritzon, som i en stan­dard­kom­men­tar hän­visar till att in­nan en ge­men­sam EU-po­li­tik är på plats vill rege­ringen inte göra po­li­ti­ken mer hu­man.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons