Annons

Här firas Smålands inofficiella nationaldag

ÄLMHULT ”Massipantååta” på ”fössta tossdan i mass”.
Osby • Publicerad 1 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Första torsdagen i mars har blivit en riktig högtidsdag i Småland de senaste åren och anledningen är helt enkelt smålänningarnas sätt att uttala – eller snarare inte uttala – bokstaven r.

– Det är den inofficiella nationaldagen. Och det är ju för att det låter så jäkla roligt när vi säger det, skrattar Angelica Henriksson på Elmhults café och bageri i Älmhult.

Annons

Hur låter det?

– Fössta tossdan i mass!

Angelica skrattar igen.

Fenomenet, som spridits via sociala medier och blivit större och större, är en hyllning till Småland och den småländska dialekten.

Men hur firas det?

Jo, givetvis med marsipantårta – som ska uttalas massipantååta.

Och på kvällen blir det kanske en bärs – som ska uttalas bäss.

På Elmhults café och bageri säljer man den här dagen till ära speciella ”nationaldagstårtor”. Angelica Henriksson visar några av marsipantårtorna och berättar att det har varit hyfsad åtgång under förmiddagen.

– Ja, vi har redan sålt fyra-fem stycken och så är det ju några som bara köper en tårtbit och inte en hel tårta.

Du tycker inte det är lite pinsamt att fira en dag på grund av att ert uttal låter roligt?

Annons

– Nej, absolut inte! Det är ju en hyllning, säger Angelica.

Sen avslöjar Angelica att hon numera bara jobbar i Småland, men bor i Skåne.

– Jag flyttade nyligen till Västra Torup. Och jag är faktiskt inte född i Småland, jag flyttade hit från Värmland när jag var fem. Men jag har ju dialekten,säger hon.

Så du firar Smålands nationaldag?

– Ja, det kan nog bli en bit tårta.

När Norra Skåne diskuterar Smålands nationaldag med Angelica kommer en kafékund fram till oss. han har hört vad vi pratar om och säger.

– Det där är mest längre upp i Småland. Här nere har vi ju inte riktigt det uttalet, säger han och påpekar att första torsdagen i mars är en ännu större grej i bland annat Kalmar och Jönköping.

Han berättar också att han ofta misstas för skåning när han kommer uppåt i landskapet.

– Ja, när jag är i Jönköping frågar de ofta mig hur det är i Skåne.

bild 1/2
Första torsdagen i mars, marsipantårta.
Angelica Henriksson på Elmhults café och bageri med marsipantårtor på Smålands inofficiella nationaldag, första torsdagen i mars.
Första torsdagen i mars, marsipantårta.
Angelica Henriksson på Elmhults café och bageri med marsipantårtor på Smålands inofficiella nationaldag, första torsdagen i mars.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons