Annons

Osbyföretag stäms på 400 000 kronor

Osby Olyckan inträffade i mars 2016.
Osby • Publicerad 13 mars 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Arkivbild: TT
Arkivbild: TT

Det är Åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som yrkar på att tingsrätten ska ålägga företaget att betala en företagsbot på 400 000 kronor på grund av brott mot bland annat arbetsmiljölagen.

Annons

Efter inspektionen kom myndigheten fram till att den maskin där olyckan inträffade saknar skydd som förhindrar kontakt med rörliga maskindelar. Därför krävdes i ett beslut att företaget ser till att rörliga maskindelar inte utgör någon risk för den som använder maskinen. Senast den 20 juni 2016 skulle det vara åtgärdat.

Under utredningen har förhör hållits med målsäganden, företrädaren för företaget, vittnen/arbetsmiljöinspektörer från Arbetsmiljöverket som dels var på plats olycksdagen den 21 mars, dels vid tidigare inspektioner 2007, 2010 och 2011.

Kammaråklagare Christer Forssman skriver i stämningsansökan att den som varit anställd i bolaget med ansvar för arbetsmiljön har av oaktsamhet åsidosatt vad som står i arbetsmiljölagen om förebyggande av ohälsa och olycksfall och därigenom av oaktsamhet orsakat skadan.

Där står också att oaktsamheten består i att en fullgod riskbedömning av tapp/kuttermaskinen och arbetsmomentet med att justera anhållet inte gjorts. Samt att tillräckliga åtgärder för att förebygga olycksfall vid den aktuella maskinen, exempelvis förse den med skydd eller skyddsanordning som förhindrar att man kommer i kontakt med dess rörliga delar, inte vidtagits.

Bröderna Nilssons snickerifabrik är ett företag som drivs i tredje generationen av Tobias Nilsson, kusinen Markus Nilsson samt Christian Helm, som är ingift i släkten.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons