Annons

Greenpeace anmäler olagligt trålfiske

Öresund När Greenpeacebåten närmade sig kapade fiskaren trålen och gömde sig i kabinen.
Publicerad 14 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Under en månads tid har Greenpeace dokumenterat trålfiske i Öresund. Det är på den danska sidan, i de norra delarna av sundet, vid Hornbaek, tvärs över från Höganäs, Greenpeace har befunnit sig efter att under lång tid ha fått höra uppgifter om att fiskare från Gilleleje trotsade trålfiskeförbudet.

Dels handlar det om det område som varit stängt för trålfiske under 80 års tid och dels handlar det om det området som kallas för Trekanten där man får tråla stora delar av året men där det nu råder fiskeförbud eftersom torsken leker.

Annons

Efter att ha filmat två olika båtar som trålat i området gick man närmare för att få kontakt med fiskarna.

Den fiskare som inte kom ut på däck försökte man kontakta via radio men han svarade inte. Den andre svarade inte heller på radion men han gjorde det när man från Greenpeace sida ropade till honom.

Det är fiskerikontrollen som ska värdera vad det rättsliga efterspelet blir.

Varför är det viktigt att det inte trålas i Öresund?

– Trålningen innebär att man stör reproduktionen när torsken leker och torskbeståndet i Öresund är väldigt viktigt för beståndet i Östersjön och Kattegatt. Fisk är en gemensam resurs och man förstör för allmänheten och för de fiskare som håller sig inom ramarna för lagen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons