Annons

Språket är viktigast av allt att lära sig

OSBY/ÖSTRA GÖINGE – Det är roligt att vara på hemmaplan. Det sa migrationsminister Heléne Fritzon (S) när hon gästade Osby och Östra Göinge på fredagen. Vi reser runt mycket i landet men mitt hjärta klappar lite extra när jag får besöka kommuner i mitt närområde.
Osby • Publicerad 16 mars 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Migrationsminister Heléne Fritzon besökte Lärcenter i Osby och träffade bland andra läraren Shokunh Lindgren och eleven Hussain Baldoun.                                                FOTO: SUSANNE GÄRE
Migrationsminister Heléne Fritzon besökte Lärcenter i Osby och träffade bland andra läraren Shokunh Lindgren och eleven Hussain Baldoun. FOTO: SUSANNE GÄRE

-Vi för samtal om integration i hela landet nu, i går var vi i Linköping, Motala och Jönköping, och det ser så olika ut i landet.

Under fredagen presenterades en bild av hur kommunerna Osby och Östra Göinge arbetar bland annat med integrationsprojekt.

Annons

I Osby fick migrationsministern information om Ekbackeskolan, svetsutbildningen, Calcio, Yrkesskolan, extratjänster och Världslaget.

– Jag är lite tagen efter allt detta, sa Heléne Fritzon, det har varit en fantastisk förmiddag, som visar att vi måste arbeta tillsammans med de olika kompetenser som vi har.

Hon tyckte det var inspirerande att höra alla tala om kvalitet och resultat.

– Kvalitet, vilja och ett starkt ledarskap är tillsammans en framgångsfaktor, sa migrationsministern. För att lyckas med uppgiften att integrera, utbilda och få så många som möjligt i arbete krävs samarbete.

Heléne Fritzon uttryckte att den största utmaningen är att få in utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden. Bland arbetslösa toppar svenska män listan på att komma ut i arbetslivet. På andra plats kommer svenska kvinnor, men utrikes födda män avancerar och är snart uppe på plats två. De som halkar efter är utrikes födda kvinnor, som ligger långt ner på listan.

– Det här är en genusproblematik, säger Heléne Fritzon, som det ligger en utmaning i att hantera. Den andra utmaningen är att snabbt sätta i system så de nyanlända kommer in på arbetsmarknaden så fort som möjligt. Det finns 100 000 lediga jobb i landet och runt 350 000 arbetslösa.

Heléne Fritzon hann med att gå en rundtur på Lärcenter och hälsade på i ett klassrum där Shokunh Lindgren undervisade.

– Tänk på att kunna språket är det viktigaste av allt, sa Heléne Fritzon till eleverna.

En av eleverna, Hussain Baldoun, läste högt för henne på svenska.

På eftermiddagen var det Östra Göinge kommuns tur att få besök av ministern. På Göinge utbildningscenter i Sibbhult presenterade representanter för utbildningscentret GUC verksamheten tillsammans med elever och bland annat presenterades skolans SFI-utbildning. Heléne Fritzon fick också en presentation och en kort historik kring stenindustrin. Dessutom gjordes besök hos Sibbhultsverken för samtal med IF Metall och medarbetare.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons