Annons

Därför firas St Patricks day i dag

Publicerad 17 mars 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
St Patrick med treklövern i handen på ett kyrkfönster St. Benins kyrka i Kilbennan, Irland (till vänster).Foto: Andreas F. Borchert/CreativeCommons, Stephen Chernin/AP/TT och Chiaki Tsukumo/AP/TT
St Patrick med treklövern i handen på ett kyrkfönster St. Benins kyrka i Kilbennan, Irland (till vänster).Foto: Andreas F. Borchert/CreativeCommons, Stephen Chernin/AP/TT och Chiaki Tsukumo/AP/TT

Chicagofloden färgas grön, i Japan paraderas det och även i Sverige svingas det bägare till tonerna av The Wild Rover och The Rocky Road to Dublin. Inte sällan, i alla fall utanför Irland och Skottland, med en ganska grumlig bild av vem det faktiskt är man firar.

Inledningen av hans självbiografi, Confessio, läser som en irländsk folksång:

Annons

”Mitt namn är Patricius. Jag är en syndare, en enkel landsbygdsbo och minst av alla troende. Jag ses ned på av många. Min far var Calpornius. Han var en diakon; hans far var Potitus, en präst, som bodde på Bannavem Taburniae. Hans hem var nära där, och det var där jag blev fångad. Jag var ungefär sexton då.”

Patricius, som är det enda namn han benämnde sig själv med i sina egna skrifter, kom från romerska England och var aktiv under 400-talet.

Han kom tillbaka till Irland som missionär och enligt tidig medeltida tradition ses han som den som förde kristendomen till en ö där man tidigare prakticerat keltisk polyteism. Enligt myten ska han ha fördrivit ormarna från Irland, men detta kan vara en metafor för druidism – några reptiler har aldrig funnits på Irland.

Patricius har aldrig officiellt kanoniserats av någon påve, så skedde på den tiden på mer lokal basis, men han finns med på katolska kyrkans lista över helgon.

Den sistnämnda, Irlands inofficiella symbol, ska enligt myten ha använts av St Patrick som symbol för treenigheten – tre blad som ändå är ett.

Fotnot: Sláinte är gaeliska för hälsa och en vanlig skål på Irland och i Skotland.

https://www.youtube.com/watch?v=cZXnJ4UYh40

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons