Annons

Skolflytt, våtmark och en förvirrad prisbild

Personligt Vad kunde vi läsa om i Norra Skåne för 25 år sedan? Torsten Karlson tar idag fram tidningar ur arkivet och ger oss några återblickar.
Personligt • Publicerad 18 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

n – Det är viktigt att slå vakt om garnisonens behov och inte spela bort korten. Med den utbyggnad som är avgjord enligt försvarsbeslutet kommer Hässleholm att bli mycket starkt med både pansar, artilleri och underhåll.

Det konstaterade pansarinspektören Stig Edgren, tidigare regementschef här, vid sitt besök i Hässleholm.

Annons

Högst på önskelistan för honom står ”stridsvagnsköpet”, där vi har att välja mellan den franska Leclerc, den amerikanska Abrams eller den tyska Leopard 2. Ute ur leken är däremot den brittiska Challenger.

I nuläget handlar det om totalt 200 nya stridsvagnar, och de modeller som är aktuella finns nu under utprovning i Sverige. Vilken det blir är oklart, för det handlar också om nationella motköp. För P2:s del gäller det 72 vagnar, men definitiva beslutet kommer först i början av nästa år.

n All utbildning inom Högskolan i Kristianstad flyttas till nuvarande P6-området – det föreslås i en utredning som ska behandlas av högskolestyrelsen.

Fördelarna med ett samlat campusområde betonas, när den nya högskolan träder i kraft den 1 juli i år. Men i utredningen har inga ekonomiska jämförelser gjorts, och inte heller har anställda vid högskolan i Hässleholm varit hörda. Kritik kommer därför från kommunalrådet Christina Ivarsson (M) som kallar det hela ett beställningsverk från Kristianstad. Och folkpartiets representant i kommunstyrelsen Allan Larsson talar drastiskt om ”byfånepolitik”.

Något tvåårskontrakt med Högskolan i Kristianstad är inte Hässleholm intresserad av. Då blir följden att all högskoleutbildning dras till Kristianstad 1995.

Hässleholms teknikstudenter gör också tummen ner, för ett roligare kårliv i Kristianstad är inte nog.

n För en tid sedan gjordes prisjämförelser mellan butiker och orter i närområdet, varvid en butik i Hässleholm befanns billigast. Då gick det att handla alla varorna i kassen för under 500 kronor.

Nu kommer en uppföljare som visar att staden inte längre är billigast – fast några dagar senare inflyter en dementi, Besto i Stoby är billigast på 498.15 kr.

Först konstaterades att den billigaste kassen hittades i Markaryd, Älmhult och Vinslöv, medan den dyraste hörde hemma i Perstorp och Osby.

Lägsta pris i Hässleholm var nu 532.15 och i Osby 623.90 samt i Östra Göinge 561.37. Att det sedan blev en rättelse berodde på att vissa varor i den omfattande listan råkat få felaktiga priser.

Annons

n Är Gnosjöandan knäckt i vårt Glimåkra? Tre företag är i konkurs – Källbo, BGV och Extruding Pac, men övriga kämpar på.

Totalt omkring 170 personer riskerar sina jobb, om inte konkursförvaltarna kan hitta en snar lösning. Stämningen i byn är också dämpad och oron sprider sig.

Någon minns företagskrisen i Knislinge på 70-talet, då över 300 personer fick gå. På Glimek är personalen bantad i två omgångar och på Vävstolsfabriken, som har vissa mindre jobb åt Källbo, tror man inte att de egna 50-talet anställda är i farozonen.

n Intresset bara ökar för Montessori i Hässleholm, ser vi en rubrik.

Till en regionträff hade hela 120 deltagare från Skåne, Småland, Blekinge och Halland sökt sig för att lyssna på föredrag.

– Det har blivit lättare att plocka in alternativ pedagogik i skolundervisningen, och eftersom Montessori-undervisningen funnits i många år, så har intresset bara ökat, framhöll Bodil Tingvar Boo som var en av arrangörerna från kommunens Montessori-förening.

n Avloppet tillbaka till naturen och våtmark på köpet, det är parollen för gatuchefen i Hässleholm, Bejron Lundstedt.

I Maglekärr söder om staden ska anläggas en 16 hektar stor våtmark. Dit ska allt renat avloppsvatten pumpas, för att ytterligare renas från fosfor och kväve. Vitsen är att hjälpa Finjasjön och Hanöbukten till en renare framtid, heter det.

Avloppsreningen tar därmed ett steg tillbaka till naturen, och skälet till det är en övertro på tekniken. Utan vattenklosettens – den första kom med Stadshotellet 1913 – hade det nämligen aldrig behövt anläggas någon våtmark. En ”försöksvåtmark” har redan anlagts mellan reningsverket och väg 117, invid den så kallade Suregrop, avloppet mot Finjasjön.

bild 1/7
Det rådde viss förvirring när den billigaste matkassen skulle koras. Den slutliga vinnaren blev dåvarande Besto som låg där Maxi ligger idag.
Hässleholms studenter gör tummen ner för en flyttning till Kristianstad. Även om det blir roligare kårliv väger det inte upp försämringen i utbildningen menar Fredrik Griwell och Magnus Dahlberg. 	Arkiv: Stefan Sandström
Per-Åke Nilsson och Bejron Lundstedt vid försöksvåtmarken invid väg 117. Något liknande fast i större skala tänker man sig för Maglekärr.
– Resultaten har varit positiva, är de båda överens om. 	Foto: Jörgen Ahlström
Intresset för Montessoripedagogiken är idag mycket stort. På en regionträff i Hässleholm samlades 120 personer, lärare, föräldrar och styrelsemedlemmar i Montessoriföreningar, för att bland annat lyssna till Ancki Rahmberg som berättade hur föreningarna får ut sina budskap i massmedia. 	Arkiv: Jörgen Ahlström
Den inhemska marknaden är mager, men exporten går fortfarande hyfsat för Vävstolsfabriken. 	
	Arkiv: Britt-Marie Paulander
Det finns vissa prisskillnader mellan de stridsvagnar som är aktuella, men det handlar också om motköp av det land som får ordern, konstaterade pansarinspektören Stig Edgren när han på fredagen besökte P2 i Hässleholm. 	Arkiv: Mats Wivel
Det gäller att välja rätt affär om man är prismedveten. Det kan skilja åtskilliga kronor mellan olika affärer på en ort. 	
	Arkiv: Olle Andersson
Det rådde viss förvirring när den billigaste matkassen skulle koras. Den slutliga vinnaren blev dåvarande Besto som låg där Maxi ligger idag.
Hässleholms studenter gör tummen ner för en flyttning till Kristianstad. Även om det blir roligare kårliv väger det inte upp försämringen i utbildningen menar Fredrik Griwell och Magnus Dahlberg. 	Arkiv: Stefan Sandström
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons