Annons

Från historisk miljö till nutida feelgood

Publicerad 21 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi träffas på ett kafé i Frida Skybäcks hemstad Lund. Den ombonade lokalen har lite av samma charmiga, hemtrevliga känsla som den Frida Skybäck målar fram i sin bokhandel på Riverside Drive i London.

Annons

Till Frida Skybäcks bokhandel i London kommer svenska Charlotte som nyligen blivit änka. Hon har ärvt bokhandeln av en moster som hon aldrig har träffat och med bokhandeln följer också ekonomiska problem, de två anställda Sam och Martinique – var och en med sina egenheter men också en enorm bokkunskap. Här finns också författaren William som har skaparångest och hyr en lägenhet ovanför bokhandeln, mosterns sällskapssjuka katt Tennyson och så gott om familjehemligheter att nysta i. Vad hände till exempel egentligen mellan mostern och Charlottes mamma när de bodde i London på 80-talet?

Är det här en svensk feelgoodroman?

Frida Skybäck växte upp i Örkelljunga och har alltid drömt om att bli författare. Hon skrev sina första böcker som femåring och när hon blev äldre brukade hon gömma egenskrivna böcker mellan andra på biblioteket och hoppas att någon skulle vilja låna dem.

Varför ville skriva en nutidsroman nu?

Och varför placerade du din bokhandel i London?

Annons

Förutom författare är Frida Skybäck också lärare i engelska och historia. Och om intresset för historia kommit fram i de tidigare böckerna så är det kärleken till engelskan och inte minst till den brittisk litteraturen som får ta plats nu. Bokhandeln på riverside Drive handlar nämligen också mycket om bokkärlek och läsning.

Vad är det du tycker om där?

Trots nutid och humor menar Frida Skybäck samtidigt att det inte varit så stor skillnad mellan att skriva Bokhandeln på Riverside Drive och de tidigare historiska romanerna. Grundmålet har fortfarande varit att gestalta komplexa kvinnor och strukturen är ganska lik menar hon

Annons

Vad ska du skriva efter det?

bild 1/3
Frida Skybäck, författare aktuell med Bokhandeln på Riverside Drive.
Lundaförfattaren Frida Skybäck är aktuell med Bokhandeln vid Riverside Drive.
Frida Skybäck, författare aktuell med Bokhandeln på Riverside Drive.
Fakta:

Frida Skybäck

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons