Annons

Hetsdom fastslås av hovrätten

Vinslöv Svea hovrätt fastställer hetsdomen mot Nordiska Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, som är bosatt i Vinslöv.
Hässleholm • Publicerad 24 mars 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Expressen skriver att den villkorliga domen och dagsböter för den nazisthälsning som han gjorde gjorde under en demonstration i Stockholm 2016 slås fast.

Simon Lindberg utropade ”hell seger” – en exakt översättning av tyskans ”Sieg Heil”.

Annons

Samtidigt höjde han handen i en Hitlerhälsning, fast med knuten hand istället för utsträckt.

Simon Lindberg anmäldes för hets mot folkgrupp.

Gesten och utropet anknyter till rashat, anser hovrätten, och dömer honom för hets mot folkgrupp.

Den 12 november förra året anordnade Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationen i Stockholm.

Där höll Simon Lindberg ett tal, som han avslutade kraftfullt genom att göra Hitlerhälsning och utropa ”Sieg Heil”.

Simon Lindberg nekar till brottet. Han påstår att han inte tycker att vissa raser är överlägsna än andra, däremot att raserna bår hållas åtskilda från varandra.

När det gäller utropet ”hell seger” och Hitlerhälsningen vill han inte knyta det till Hitlertyskland, eftersom han företräder en nordisk nationalsocialism.

Men tingsrätten ansåg att han måste ha insett att de som hörde och såg honom tala skulle göra koppling till de rörelser och idéer, som beskrevs i stämningen.

Det var den 2 januari som tingsrätten dömde Simon Lindberg för hets mot folkgrupp. Straffet blev villkorlig dom och 3 000 kronor i böter.

Lindberg överklagade till hovrätten, som nu har fastställt tingsrättens dom. Hovrätten konstaterar att Lindberg gjorde en Hitlerhälsning, med skillnaden att hans näve var knuten samt att ”hell seger” är en direkt översättning av ”Sieg Heil”.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons