Annons

Fullmäktige sa nej till kommunal vaktstyrka

Osby • Publicerad 30 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Efter rapporterna om ökad otrygghet i samhället och oro för att utsättas för brott i Osby lämnade KD in en motion om att en vaktstyrka skulle finansieras med kommunala medel.

På senaste fullmäktigesammanträdet besvarades motionen. Och KD ser positivt på hur deras förslag har besvarats,

Annons

KD menar att målet var att lyfta frågan ordentligt och skapa debatt.

”En kommunal vaktstyrka” var ett enligt KD ett arbetsnamn och partiet välkomnar alla typer av åtgärder.

”Det viktigaste är att vi ökar närvaron av de goda krafterna och försvårar droghandeln i kommunen och att vi alla kan våga oss ut på gator, torg och parker,” skriver KD i ett kommentar till fullmäktiges svar på motionen.

Räddningschefen Jimmie Ask skrev ett förslag till svar gällande motionen och det låg till grund för fullmäktiges svar på motionens yrkanden.

Fullmäktige beslutade att avslå yrkandet ”En vaktstyrka finansieras med kommunala medel och rekryteras internt eller externt”.

Två punkter – att utreda vilka andra organisationer som kan bidra med ökad närvaro och delta i förebyggande arbete samt att den ökade närvaron ska finnas på plats under kvällar och helger – fick bifall med hänvisning till räddningschefens skrivelse.

Räddningschefen föreslår att ekonomiska medel för att öka närvaron av ordningspersonal i centrum vid tidpunkter då det behövs ska skjutas till. Det bör ske genom att ytterligare medel för att utöka och förtydliga uppdraget för kommunens säkerhetssamordnande funktion tilldelas. Vidare skriver räddningschefen att arbetsgruppen till rådet för trygghet och hälsa utreder vilka andra organisationer som kan bidra ökad trygghet henom sin närvaro på otrygga platser.

Skrivelsen i sin helhet är drygt fyra A4-sidor lång och KD:s representanter är mycket nöjda med räddningschefens kommentarer i frågan.

– Naturligtvis hade en högre polisiär närvaro varit önskvärd och personal stationerad på plats ännu bättre, men det är inte så verkligheten ser ut, menar Andreas Andersson i partiets kommentar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons