Annons

Kapten Svensson siktar hög(s)t

Sport IFK Hässleholms Försvarsrese om inställning, målsättning och hur de unga spelarna måste våga misslyckas.
Sport • Publicerad 6 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu är Linus Svensson långtifrån ”bara” en kämpe. Han är en riktigt bra fotbollsspelare – fint tillslag, snabb och bra i luften. Men det är nog ändå den kompromisslösa satsningen i alla situationer som är hans signum.

Vet du ens hur man går in i en duell till 99 procent?

Annons

– Eh... nej, det tror jag inte, skrattar Linus.

För dig är det alltid 100 – oavsett...?

– Ja, och det har jag nog min farsa att tacka för. Han har alltid sagt: ”börjar du slappna av eller går in i en duell lite halvdant, då gör det ont”. Det ska vara hårt men schyst. Sån är jag väl på andra ställen också att jag går in helhjärtat. Och jag tror att det kan smitta av sig på de andra i laget.

I vintras bytte kaptensbindeln arm i IFK Hässleholm. Från vänsterbacken Danny Gunnarssons till mittbacken Linus Svenssons.

– Det var en dialog mellan Daniel, Danny och mig. Danny är ju superviktig för oss och kaptensrollen som han hade talade för hans spel, att han är en väldigt duktig fotbollsspelare. För min del gillar jag att snacka, styra och leda andra. Fast det känner jag väl i och för sig att jag har gjort tidigare också.

– Det är absolut en ära att få vara kapten i IFK.

På pappret har ni lite svagare lag i år och i fjol hängde kontraktet på en skör tråd. Hur ser du på förutsättningarna?

– Jag tycker att vi på pappret har ett lag som är ett år äldre och som har varit med om en fotbollsmässigt ganska tung, men väldigt lärorik säsong. Ibland har man perioder när det går dåligt och allt är skit, det är stolpe ut. Men jag tror, speciellt nu när vi är ett så pass ungt lag, att det är många som har tagit kliv. Det gjorde vi redan förra året även om resultaten inte talade för det.

Får Linus Svensson vara hel får han betraktas som ganska ohotad på sin position men han känner flåset i nacken.

– Det är många duktiga yngre som kommer upp och visar att de ska vara med. Det påverkar också laget, att konkurrensen blir högre. När Simon är tillbaka är vi fyra-fem mittbackar. Så jag tycker inte att vi har ett svagare lag, snarare att vi har ett ett år äldre lag som jag tror har tagit stora kliv tack vare förra säsongen.

Annons

Träningslägret i Spanien betydde mycket för lagmoralen.

– Det är en väldigt viktig faktor till att bygga lag. Man är iväg och är mer eller mindre tvingade till att umgås. Då kan man bygga en stabilare trupp på ett helt annat sätt.

– Överlag har vi jobbat mycket med positiv feedback och det har Daniel tryckt på väldigt mycket. Det tycker jag vi har gått framåt med jättemycket, det har blivit en helt annan positiv stämning.

Vad behöver ni sätta nu när serien drar igång?

– Bortsett från Halmiamatchen, där vi hade mycket frånvaro och en rätt tuff match mot ett bra lag, tycker jag att vi gjort bra prestationer. Vi har mycket positivt att ta med oss men det är klart att allt kan höjas något steg nu när det blir serie och när varje match är lite som en final. Jag tror att det kan bli en bra säsong.

Hur högt vågar du sikta?

– Jag siktar ju alltid på att ligga högst upp. Det finns inget annat i min värld. Ska man ha ett mål är det givetvis att vinna.

Är det realistiskt?

– Jag tycker att vi har ett bra lag, vi har bra folk runtomkring, vi har förutsättningarna. Sedan är där många andra lag som kommer att vara med men vi har chans till det – absolut!

Ni har många unga spelare i truppen. Vad krävs för att de ska etablera sig?

Annons

– Personligen tror jag mycket på inställning. När du är ung, i en tidig fas i fotbollskarriären, måste du våga. Du måste våga göra misstag, för du lär dig så mycket. Och så ska du jobba jättemycket på vad somhänder när du gör misstaget. Tappar du bollen efter att ha utmanat en-mot-en eller du slår en passning som blir helt galen, det är klart att du får lov att bli förbannad, men det viktiga är vad du gör då. Stannar du upp och tänker ”fan, vad dåligt gjort av mig” eller tar du det där jobbiga jobbet hemåt? När du är ung ska du våga! Det måste man göra för att utvecklas.

Kaptenen har talat.

Nu återstår att se om hans gulsvarta unga undersåtar har lyssnat.

Fakta

Namn: Linus Svensson.

Ålder: 24 år.

Bor: Hässleholm.

Familj: Mamma Marie, pappa Jörgen och systrarna Linda och Caroline.

Gör: Jobbar på Silviaskolan och hjälper till på Superbowl.

bild 1/3
Linus. Foto: Stefan Sandström
Linus Svensson. Foto: Stefan Sandström
Linus Svensson, IFK Hässleholm, inför seriepremiären. Foto: Stefan Sandström.
Linus. Foto: Stefan Sandström
Linus Svensson. Foto: Stefan Sandström
Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons