Annons

Nej till avgiftsfri vaccination mot TBE i Skåne trots rekordökning

Skåne Ett enda fästingbett kan ge dig TBE – fästingöverförd hjärnhinneinflammation. Antalet TBE-fall ökar kraftigt, men i Skåne säger man nej till avgiftsfria vaccinationer.
Publicerad 13 april 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Liberalerna i Region Skåne har motionerat om avgiftsfria vaccinationer mot TBE, men det röstades ner av det rödgröna styret i regionfullmäktige.

Annons

Regionrådet Anders Åkesson, MP, tillika vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är medveten om att TBE är en svår sjukdom. Men Skåne har lägst antal TBE-drabbade i Sverige.

Anders Åkesson menar att det finns all anledning att följa ökningen av TBE.

Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis ges två doser med 1-3 månaders mellanrum. tredje dosen, som kan tas tidigast efter fem månader ges vanligen inför nästa säsong, alltså högst tolv månader efter dos två. För att behålla skyddet behövs en fjärde dos tre år efter tredje dosen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons