Annons

Han bjuder på exklusiv spelning

OSBY/LÖNSBODA Förra året var fullspäckat för Lars Fernebring. Nu har han tagit en paus. Han har bara en enda spelning inbokad i år – i Lönsboda på lördag när minnesmärket över Örkeneds bränning invigs.
Osby • Publicerad 18 april 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Lars Fernebring.
Lars Fernebring.

Fernebring, trubadur med rötterna i Osby, har gett ut album med Dylan-tolkningar och har tillsammans med Thomas Wiehe åkt runt och framfört Dylan-tolkningarna.

– När Dylan fick Nobelpriset blev det ett väldigt hallå, vi fick jättemycket spelningar, berättar Fernebring.

Annons

Fjolåret blev intensivt. Många ville höra Fernebring tolka Nobelprisvinnaren och spelningarna avlöste varandra. Efter ett lyckat och händelserikt 2017 valde Fernebring att dra i handbromsen och ta en paus.

Vill man höra Fernebring spela i år gäller det att man tar sig till Lönsboda på lördag kväll. Då ska han framföra sånger från sin LP ”Snapphanar – sånger, sanningar, legender” i samband med invigningen av minnesmärket över Örkeneds bränning och spelningen i Lönsboda blir hans enda i år.

– Jag har tagit en paus. Nu jobbar jag på ett hemligt projekt och jag behöver all tid till det.

Han vill inte säga så mycket mer om det hemliga projektet, mer än att:

– Det ligger en bit från både Snapphanar och Bob Dylan.

Trots att han egentligen har tagit en paus tvekande ”Ferne” inte när han fick frågan om att vara med och inviga minnesmärket. Dels kommer han ju från trakten, dels gjorde han redan i början av 80-talet LP:n med åtta sånger om Snapphanetiden.

Tanken att göra en skiva om Snapphanetiden föddes när Fernebrings morfar släktforskade och fann släktband till Peder Pedersen, anstiftaren till Loshultskuppen.

Fernebrings intresse växte och han beslutade sig för att ge ut en LP som kan beskrivas som en musikalisk historielektion.

– Jag ville veta mer om vad som hade hänt just här och göra något seriöst om den här tiden, säger han.

Bland de åtta låtarna på skivan finns ”Friskytt” och – ”Örkenedsbranden”.

Annons

”Snapphanar – sånger, sanningar, legender” gavs ut 1982 och fick stort genomslag. Fernebring var ute på skolorna och spelade och uppmärksammades både i press och i tv.

– Jag brann för det, jag ville berätta de här historierna. Det är ingen romantiserande skiva.

Minnesmärket i Lönsboda är Fernebring positiv till.

– Det är viktigt. Det är viktigt att minnas och känna till vad som hände.

För 340 år sedan samlades svenska soldater för att genomföra den kungliga ordern att utrota snapphanar och bränna deras gårdar. Befolkningen varnades och kunde fly ut i skogen, men gårdarna brändes och det är till minne av denna händelse minnesmärket nu ska resas.

Invigningen är på lördag, 21 april, klockan 20 vid gamla busstorget mellan Bergfast och järnvägen.

Fernebring bjuder alltså på passande sång – och så kommer historieprofessorn Dick Harrison till Lönsboda och invigningstalar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons