Annons

Flera anledningar till tågens vagnbrist

Hässleholm • Publicerad 19 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Många pendlare som på onsdagsmorgonen åkte norrut via Hässleholm fick träna sina benmuskler lite extra. Eftersom tåget körde med färre vagnar än normalt räckte helt enkelt inte platserna till och en del fick nöja sig med ståplats.

Under färden hävdade tågpersonal via utrop att vagnbristen berodde på att många tågvagnar är på sanering på grund av klotter.

Annons

Tidningen ringde upp Öresundstågens vd, Maria Holmgren, för att höra om tågpersonalens version stämmer.

– Nej, vi har inte färre vagnar och tåg i trafik på grund av klotter, säger hon och utvecklar att vädret tidigare haft en viss påverkan på saneringsarbetet:

– Kylan kan påverka genom att vi inte kan klottersanera och därmed tvingas fler tåg köra med klotter. Men inte så att vi kör med färre vagnar, säger hon.

Samtidigt vill hon lyfta fram att problemen med klotter på tågen, i första hand på utsidan av vagnarna, blivit dramatiskt bättre de senaste åren.

Hon berättar att det inte är särskilt många år sedan uppemot 20 tåg kunde vara nedklottrade, men att siffran nu ligger runt fem tåg i stöten.

– Trenden att vi har färre tåg med klotter i trafik är väldigt bra och utvecklingen är positiv, säger Maria Holmgren.

Men oavsett klotter råder faktum att flera tåg kört med färre vagnar den senaste tiden, bland annat på de sträckor som passerar Hässleholm.

– Det stämmer. Vi har kört för många turer med för få vagnar. Inte dagligen, men lite för ofta, säger Holmgren.

Varför?

– Där finns många delar i det. En är att det står lite för många tåg på verkstaden i Danmark. En annan är att en del tåg hamnar på fel ställe på grund av störningar i trafiken.

Annons

Anledningarna till att fler tåg än normalt befunnit sig på verkstaden är enligt Maria Holmgren flera. En är att tågen råkat ut för mer omfattande skador än planerat, till exempel på grund av olyckor med djur.

– Vi har haft jättefokus på den här frågan (om vagnbrist) de senaste veckorna. Vi har gjort massor av aktiviteter och har fullt fokus, säger hon.

En verkstad i Sverige (på Kärråkra i Hässleholm) håller på att byggas. Kommer den att kunna hjälpa till i situationen?

– Det kommer definitivt att underlätta för oss med en verkstad på den svenska sidan, säger hon avslutningsvis.

bild 1/2
foto: arkiv
Ståplats blev ödet för många resenärer på onsdagsmorgonen. 	                    Foto: privat
foto: arkiv
Ståplats blev ödet för många resenärer på onsdagsmorgonen. 	                    Foto: privat
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons