Annons

Amorteringskrav har fått bostadspriser att plana ut

Hässleholm Priserna på bostadsmarknaden har under de senaste månaderna planat ut.Flera kunder avvaktar med sina bostadsaffärer på grund av de nya amorteringskraven som trädde i kraft den 1 mars.
Hässleholm • Publicerad 20 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Under de senaste tre månaderna har priserna på villor legat stilla i både Skåne och i landet som helhet. När det gäller bostadsrätter har dessa däremot backat med en procent.

Tittar man på en period av 12 månader så handlar det om en uppgång när det gäller villor. Fem procent i Skåne jämfört med endast en procent i landet som helhet.

Annons

När det gäller bostadsrätter handlar det om en minskning under en 12-månadersperiod. I alla fall i riket där det rör sig om sju procent ner medan det i Skåne legat stilla.

En titt på Hässleholms kommun visar att priserna på villor ökat en del under det senaste året medan priserna på bostadsrätter gått ner under i alla fall de tre senaste månaderna.

Efter att priset på bostadsrätter tidigare legat stilla har dessa på kort tid gått ner fem procent.

Villorna har däremot gått upp med 15 procent under ett år.

Medelpriset på en villa i Hässleholms kommun ligger på 1 607 000 kronor. I Skåne och även i landet som helhet ligger medelpriset en bit över tre miljoner.

När det gäller bostadsrätter ligger kvadratmeterpriset i kommunen på 10 027 kronor. För hela Skåne hamnar man på nästan 25 000 kronor per kvadratmeter.

Skillnaderna mellan de skånska kommunerna är stora med Malmö, Lund och Vellinge i topp.

– När det gäller bostadsrätter i till exempel Tyringe har priserna ungefär dubblats under de senaste två åren, berättar Johan Nilsson på Fastighetsbyrån i Hässleholm. En tvåa som 2016 gick för cirka 80-100 000 kronor säljs nu för ungefär 250-260 000 kronor. En villa som kostade 1,5 miljon 2016 kan idag gå för 2,1 miljoner.

Både Tyringe, Vinslöv och Sösdala visar högre priser jämfört med till exempel Bjärnum.

– Till en del beror det säkert på att de haft bra kommunikationer under längre tid, säger Johan Nilsson. När det gäller Vinslöv påverkar närheten till Kristianstad förmodligen också.

Annons

För närvarande råder en avvaktande inställning till bostadsaffärer. Detta på grund av de nya amorteringsreglerna som gäller från och med den 1 mars.

Amorteringskravet gäller nya bolån och innebär att hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst måste amortera mer. Förutom det befintliga amorteringskravet måste dessa betala ytterligare en procentenhet av bolånet per år.

– Det påverkar dock inte direkt villamarknaden i Hässleholms kommun, säger Johan Nilsson.

Anledningen är enligt Johan Nilsson de låga priserna på bostäder som trots allt råder i kommunen.

Hur prisbilden kan komma att utvecklas under kort tid är osäkert, påpekar Johan Nilsson. Men på långt sikt kommer man med största sannolikhet att få mer betalt för sin bostad.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons