Vittsjös vändning knäckte mästarna

Sport • Publicerad 22 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– En peak performance av tjejerna och vi skapade ju hur många chanser som helst, menade Vittsjötränaren Matt Ross.

– Vi drabbas aldrig av panik utan fortsätter med vårt spel och det ger utdelning.

Vittsjö utan tunga skadenamn som Sandra Adolfsson (tillbaka i nästa match?), Emmi Alanen och Genessee Daughtee mot Linköping utan Kosovare Asllani och Johanna Rasmussen var en perfekt första hemmamatch för Ross manskap.

– Bra att få möta Linköping tidigt innan deras spel kanske har satt sig, menade Ross tränarkollega Thomas Mårtensson.

Vittsjö, som plockat in Amanda Persson, Lisa Klinga och Ebba Hed i startelvan jämfört med i Kristianstad, inledde optimistiskt men fick rena kallduschen i 14:e minuten.

Marija Banusic tog vara på gästernas första målchans när hon från distans lyrade bollen i Shannon Lynns bortre burgavel och gjorde 0–1.

Nio minuter senare kom nästa hemmachock när Natasha Dowie drogs ner i Vittsjös straffområde och Banusic satte 0–2 hur säkert som helst.

Straffen såg dock ”mjuk” ut. I synnerhet sedan en motsvarande nerdragning av Hannah Wilkinson i den andra halvleken friades.

Det märkliga var dock att Vittsjö inte säckade ihop efter denna olyckliga inledning utan fortsatte med sitt konstruktiva och pigga spel och där toppforwards Linda Sällström och Hannah Wilkinsson ständigt ställde till det för Linköpings allt mer darriga backlinje.

I den 27:e minuter fick också hemmalaget utdelning när Linda Sällström fick bollen över Hilda Carléns linje sedan Clara Markstedt jobbat fram målet.

Ett par avgörande räddningar av Shannon Lynn gjorde också att Vittsjö gick till halvtid men målkontakt.

Ebba Hed matade på med fina långbollar mot främst Linda Sällström och sedan den finska skyttedrottningen haft tre frilägen på lika många minuter kom äntligen kvitteringen i den 53:e minuten,

Matchen blev nu rena nagelbitaren där Linköping hade chanser men Vittsjö ändå kändes ännu vassare vilket också skulle ge utdelning.

Från 35 meter fick matchens lirare Hannah Wilkinson i den 77:e minuten kanonträff på en boll som totalt ställde Carlén och betydde segermålet till 3–2.

– Alla gör det bra i vårt lag idag, berömde Thomas Mårtensson och det var bara att hålla med om den analysen.

Var placerar du den här insatsen under din långa Vittsjökarriär?

– Den är högt uppe på listan tillsammans med matchen mot Tyresö 2012, förklarade en nöjd Thomas Mårtensson.

bild 1/5
Shannon Lynn och Osinachi Ohale är nöjda efter kanoninsatsen mot Linköping. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Hannah Wilkinson och Linda Sällström jublar efter 3–2-målet mot Linköping. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Michelle De Jongh krutar på.  Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Linda Sällström gör 2–2-målet, Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Segern är klar och Matt Ross jublar. Foto: STEFAN SANDSTRÖM