Annons

Trakasserier på EU:s JämO

Opinion I ett utfall av olustig ironi har två anställda på EU:s jämställdhetsorgan, European Institute for Gender Equality (EIGE), fått avsluta sin anställning efter att ha anmälts för sexuella trakasserier.
Opinion • Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I ett utfall av olustig ironi har två anställda på EU:s jämställdhetsorgan, European Institute for Gender Equality (EIGE), fått avsluta sin anställning efter att ha anmälts för sexuella trakasserier.

Jämställdheten är ett problem inom de europeiska institutionerna generellt. I en enkät med 42 000 deltagande svarade varannan kvinna inom EU att hon utsatts för sexuella trakasserier i någon form. När sajten Politico lade upp en digital tipslåda under metoo-rörelsen fylldes den snabbt till bristningsgränsen.

Annons

När EIGE:s anställda 2014 fick svara på en enkät trodde 54 procent av personalen inte att arbetsplatsens ledning skulle ta rapporter om olämpligt beteende på allvar. Det visade sig att de hade fog för de misstankarna. Ledningen har varit extremt ointresserad av att lösa problemen.

Jämställdhetsorganet haft problem länge: det har varit svårt att rekrytera till Vilnius, så den administrativa delen av personalstyrkan har anställts utan hänsyn till om de delar organisationens värderingar. Flera av institutionens praktikanter har rapporterat kränkande beteende från manliga anställda. En av cheferna kallade två kvinnor till anställningsintervju samtidigt och sade att den som låg med honom fick jobbet.

Det är dags att överväga att lägga ner EIGE och starta om med jämställdhetsarbetet någon annanstans, med annan ledning. Detta är ovärdigt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons