Annons

Sparbanken Göinge firar sina tio första år

Hässleholm • Publicerad 24 april 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Evamarie Ekholm, vd Sparbanken Göinge. 	Foto: Arkiv
Evamarie Ekholm, vd Sparbanken Göinge. Foto: Arkiv

För tio år sedan togs beslutet att sparbankerna i Farstorp, Glimåkra, Röke och Vinslöv skulle gå samman och bilda Sparbanken Göinge AB, som i sin tur ägs av sparbanksstiftelserna på samma orter.

Den huvudsakliga anledningen var att rusta inför framtiden.

Annons

– Ombildningen skedde för möta omvärldens krav på banker. Tillsammans blev vi en stark bank för att möta framtiden, säger Sparbanken Göinges vd Evamarie Ekholm.

Vid tiden för ombildningen hade Sparbanken Göinge en affärsvolym om cirka fem miljarder kronor. Tio år senare har den volymen ökat till ungefär 11,5 miljarder kronor.

Evamarie Ekholm berättar vidare att de haft en fin utveckling även på andra plan. Tillströmningen av kunder har varit ihållande och digitaliseringen har öppnat upp för helt nya möjligheter.

– Tiden har verkligen gått fort, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Visst har det varit förändringar, hjulet har snurrat fortare hela tiden. Det är inte bara digitaliseringen vi har behövt hantera, utan även regleringar av olika slag.

Har det varit svårt att hänga med?

– Nej. Det finns många sparbanker i landet och storleksmässigt ligger vi ungefär i mitten. Framtidsutsikterna är goda, samtidigt som det ställer krav på medarbetarna och styrelsen så klart.

Sparbanken Göinge har fortfarande kvar sina kontor i Röke, Glimåkra, Farstorp och Vinslöv och den lokala förankringen är fortsatt elementär för dem, digitaliseringen till trots. Alla fyra orter visar dessutom upp en positiv volymökning.

– Det är väldigt viktigt och en styrka att finnas ute i orterna samtidigt som vi ger alla digitala möjligheter. Vi har etablerade kontor som funnits länge och vi känner att vi är en liten motor i samhällena.

Vilken är den största utmaningen inför framtiden?

Annons

– Jag ser det inte som att vi har utmaningar på det sättet. Men att hela tiden ligga i framkant med omvärldsprocessen är en viktig bit, både för medarbetarna och styrelsen. Vi måste göra de implementeringar som krävs, säger hon och betonar att de redan ligger i framkant.

Att fylla jämnt kräver förstås ett adekvat firande. Onsdagen den 2 maj kommer den politiska kommentatorn Marcus Oscarsson och Olof Manner, makroanalyschef på Swedbank, till Tallparken i Vinslöv för att tala.

Lördagen den 5 maj infaller nästa evenemang, när Tallparken öppnas upp för familjedag mellan 11-15.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons