Annons

Na­zisterna är ett hot

Ledare Nazister tilläts demonstrera i Ludvika och Boden, trots att NMR av Säpo klassas som en farlig organisation.
Opinion • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Na­zister de­mon­strerade på 1 maj. 		            Foto: TT
Na­zister de­mon­strerade på 1 maj. Foto: TT

Nor­diska mot­stånds­rö­rel­sen, NMR, de­mon­strerade i Lud­vi­ka och Boden på första maj. Na­zisterna mar­scherade i uni­form kläd­sel och med na­zis­tiska fa­nor un­der po­lis­be­skydd. De sam­man­lagt någ­ra hund­ra de­mon­stranterna möttes av be­tyd­ligt fler mot­de­mon­stranter.

Nå­got folk­ligt stöd har inte na­zisterna. De ställer vis­ser­li­gen upp i kom­mun­valet i tre kom­muner samt i riks­dags­valet, men det är inte de­mo­kra­tiskt, par­la­men­ta­riskt ar­be­te de vill ut­föra. De vill tvärt­om störta de­mo­kra­tin.

Annons

Sä­ker­hets­po­lisen har relativt god kon­troll på vil­ka som är ak­ti­va i NMR. En kart­lägg­ning visar att av de mest ak­ti­va är hälften dömda för brott, en fjär­de­del för vålds­brott. Säpos be­döm­ning är att NMR har för­må­ga att ”begå all­var­liga brott som skulle kun­na klassas som ett ter­ror­at­ten­tat”. Där­med är NMR än far­lig or­ga­ni­sa­tion.

Att de får de­mon­strera och föra ut sitt vålds­bud­skap och sitt hat mot sam­häl­let är om­dis­ku­te­rat. Just i går och i dag står Sverige till svars in­för FN:s män­ni­sko­rätts­kom­mit­té i Ge­nè­ve. En av de frå­gor som Sverige väntas få kri­tik för är att ra­sis­tiska or­ga­ni­sa­tioner inte har för­bjudits.

Den svenska ar­gu­men­ta­tionen ti­digare har varit att de­ras ak­ti­vi­teter kan för­bjudas. Men na­zisternas de­mon­stra­tions­till­stånd i Lud­vi­ka och Boden, lik­som ti­digare i Göteborg vid bok­mäs­san, visar att det inte är så klätt att för­bjuda de­mon­stra­tioner, även om det är san­no­likt att brotts­li­ga ut­ta­lan­den görs un­der de­mon­stra­tionerna. En per­son är ock­så miss­tänkt för ra­sis­tiska ut­ta­lan­den un­der de­mon­stra­tionen i Lud­vi­ka.

För­in­tel­se­överlevaren Hédi Fried var i Lud­vi­ka 1 maj på ett motmöte i kyr­kan. Hon vet vad na­zister är ka­pa­bla till och kan känna sig di­rekt hotad av NMR.

Sam­häl­let måste bli tyd­ligare i kampen mot na­zisterna, som för­söker flytta fram po­si­tionerna ge­nom att testa gränser och sprida sin pro­pa­gan­da bland an­nat på sko­lor. Alla hot måste tas på all­var med tan­ke på det vålds­ka­pi­tal som NMR re­pre­sen­terar, och ak­ti­vi­teter där brott kan miss­tänkas fö­re­komma får inte tillåtas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons