Annons

Supernollan vs skyttekungen

Sport Vem drar längsta strået i Österåsderbyt – Alexander Nilssons IFK Hässleholm eller Joel Wedenells Hässleholms IF?
Sport • Publicerad 9 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
IFK:s supernolla Alexander Nilsson och HIF:s skyttekung Joel Wedenell är nyckelspelare i derbyt.
Foto: MARIKA HÖGHÄLL
IFK:s supernolla Alexander Nilsson och HIF:s skyttekung Joel Wedenell är nyckelspelare i derbyt. Foto: MARIKA HÖGHÄLL

Läget inför derbyt i siffror:

8 HIF har tre kryss, noll segrar, 6–9 i målskillnad och parkerar på tolfte plats i tabellen på tre poäng.

Annons

8 IFK har tre segrar, noll kryss, 6–4 i målskillnad och ligger på sjätte plats i tabellen med nio poäng.

Men nu kan statistiken slänga sig i väggen – det är derby och då gäller andra lagar.

Det är i alla fall IFK Hässleholms målvakt Alexander Nilsson inne på:

– Att HIF bara har tre poäng är inget som kommer att spegla hur de agerar. Vi ska inte underskatta dem, det är så små marginaler i fotboll.

– Det lär bli en tajt match, tror Joel Wedenell.

Skyttekungen hoppas på massivt stöd från läktarhåll.

– För mig är matchen en av 26, jag har ingen relation till någon av spelarna i IFK men sen är det klart att det är extra roligt om det blir mycket folk på läktarna, säger Joel Wedenell.

För Alexander Nilsson är matchen speciell.

– Självklart betyder denna matchen mycket, även för folket som är där. Och det stärker självförtroendet om man vinner ett derby.

Det är två poänghungriga lag som möts.

Annons

– Vi behöver ju ta tre poäng. Trepoängarna måste börja trilla in, konstaterar HIF:s Joel Wedenell som har gjort mål i tre av fem matcher.

– Vi har haft lite problem att skapa men jag tycker att jag har haft hyfsad utdelning. Sedan vill man alltid göra ännu fler, säger skyttekungen.

– Vinner vi denna så klättrar vi i tabellen och närmar oss förstaplatsen. Och det är där jag tycker att vi ska vara, fastslår Alexander Nilsson som har hållit nollan i tre av fem matcher.

– 6–0 på hemmaplan är ett bra facit. Det är bra att vi visar att vi är starka hemma och att vi håller nollan. Vi känner oss trygga här, fortsätter IFK-målvakten.

Men du vet väl att HIF har hemmaplan i derbyt?

– Yes! Men vi spelar ändå på A-plan, så det funkar, skrattar Alex.

Vad blir viktigt för er i derbyt?

– Det som behöver stämma är att vi ska spela vårt spel och det ska generera målchanser, det är en av nycklarna. En annan är att vi måste bli tajtare bakåt. Vi kan inte släppa in två mål och behöva göra tre framåt för att vinna matcherna, säger Joel.

– Det viktigaste är att vi måste våga. Vi vet att vi kan äga boll så vi ska inte stressa upp oss utan rulla så som vi kan så att vi får längre anfall, säger Alex.

Hur är det att spela på nya Österås?

Annons

– Det känns mer som en hemmaplan nu och man vill spela sina hemmamatcher här för att omgivningen är så mycket härligare, säger Alexander Nilsson som har två 1–0-segrar på A-planen med sitt IFK i färskt minne.

Joel Wedenell har inte hunnit skaffa sig riktigt samma erfarenhet:

– Vi har spelat en match här, mot Sölvesborg, och det gick ju inte så bra, så ta bort läktaren!

Wedenell skrattar.

– Nejdå, det har blivit jättefint. Det ger en helt annan inramning till matcherna och vi har fått jättefräscha omklädningsrum där vi börjar bli hemmastadda.

HIF och IFK huserar numera vägg i vägg och spelarna springer på varandra betydligt oftare än tidigare på Österås. Men möjligheterna att snappa upp några taktiska schackdrag från intilliggande omklädningsrum betecknar Joel Wedenell som obefintliga.

– Nja, det verkar vara ganska välisolerat. Och det är nog tur det...

Därför får både HIF, IFK och alla vi andra klura vidare på följande frågor:

Dyker derbyspecialisten Erik Sjöstrand upp som gubben i lådan i HIF:s backlinje? Kliver Gustaf Lindroth in centralt igen? Kan Liridon Ahmeti upprepa fjolårets tunnelsuccé? Har målskyttet lossnat för Mike Andrew? Får vi se lite griniga derbykänslor – någon som går in och spelar på gränsen nu när det inte bara står poäng utan även prestige i massor på spel?

Svaren får vi i morgon kväll på Österås IP.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons