Annons

Vär­dera åt­gärderna bättre

Ledare Regeringars arbetsmarknadspolitik klarar sällan målen, konstaterar Riksrevisionen. Nu bör även Arbetsförmedlingens insatser granskas.
Opinion • Publicerad 9 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Målen för arbetsmarknadsinsatserna nås sällan. Vad är Arbetsförmedlingens ansvar? 		             	                  Foto: TT
Målen för arbetsmarknadsinsatserna nås sällan. Vad är Arbetsförmedlingens ansvar? Foto: TT

Alla re­ger­ingar har en ten­dens att över­skatta vad nya ar­bets­mark­nads­åt­gärder kan ha för ef­fekt. Det har Riks­re­vi­sionen kommit fram till i en stu­die av åt­gärder som varit i kraft 2006 till 2015 och allt­så om­fattar både Gö­ran Pers­sons, Fred­rik Rein­feldts och Ste­fan Löfvens re­ger­ingar.

I bara ett få­tal av de 23 åt­gärder som varit i funk­tion un­der den här pe­ri­oden har in­satsernas re­sul­tat nått ens i när­heten av re­ger­ingarnas mål. Det har bland an­nat re­sul­terat i att Ar­bets­för­med­lingen un­der den här pe­ri­oden var­je år i ge­nom­snitt lämnat till­ba­ka över mil­jarden kro­nor som inte kommit till an­vänd­ning som av­setts.

Annons

Om de bristande re­sul­taten be­ror på överoptimism el­ler på in­ef­fek­ti­vi­tet på Ar­bets­för­med­lingen reder Riks­re­vi­sionen inte ut. Men till stor del verkar det handla om att re­ger­ingarna av olika ku­lör hoppats på för snabba och för höga re­sul­tat.

Det finns po­si­tiva un­dan­tag från den dystra bilden. Plus­jobben nådde åt­min­sto­ne till två tred­je­delar av målet. In­stegs­jobben lik­som de kri­ti­serade jobb­coacherna kom upp i cir­ka 80 pro­cents mål­upp­fyl­lel­se det tredje året. Bäst har nystartsjobben fun­gerat, där 80-procentsnivån nåddes re­dan första året och se­dan hållit i sig trots höjt mål.

För follkhögskolesatsningen dröjde till tredje året in­nan målet nåddes – och över­träffades, me­dan in­satser via Sam­hall fun­gerat bra från bör­jan. Där finns en fun­gerande or­ga­ni­sa­tion.

Riks­re­vi­sionens re­kom­men­da­tioner till rege­ringen är att ta större hän­syn till ti­digare er­fa­ren­heter av olika åt­gärder och ut­vär­dera hur det gått och ana­ly­sera av­vi­kel­serna. Det borde re­dan vara en själv­klar­het.

Dess­utom bör, vil­ket börjat dis­ku­teras, an­talet olika åt­gärder be­gränsas. När nu nystartsjobben fun­gerar bra borde många andra åt­gärder kun­na av­skaffas. Att det of­tast be­hövs en in­kör­nings­pe­ri­od är ock­så na­tur­ligt.

Att mål­upp­fyl­lel­sen är då­lig kan ock­så bero på ut­fö­ra­ren. Nu måste Ar­bets­för­med­lingens jobb granskas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons