Annons

”Flyr från sitt beslutsansvar”

OSBY Det är ”anmärkningsvärt att den största investeringen i Osby kommuns historia delegeras till annan instans,” skriver M och KD i en reservation till beslutet gällande nya förskolor i Osby och Lönsboda.
Osby • Publicerad 12 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Som Norra Skåne tidigare berättat har fullmäktige i Osby sagt ja till att gå vidare med byggprojektet om nya förskolor i Lönsboda och Osby. Budgeten för bygget av de två förskolorna landar på runt 185 miljoner kronor.

Moderaterna och Kristdemokraterna har inget att erinra mot beslutet att gå vidare i frågan från fas 1 till fas 2, inte heller mot byggnationen av de två förskolorna.

Annons

Dock reserverar sig M och KD mot att delegera beslutsrätten att går från fas 2 till fas 3 till kommunstyrelsen, som vidaredelegerat beslutet till kommunchefen. Detta är en fråga för ledamöterna i fullmäktige att ta beslut om, skriver KD och M.

”Att ledamöterna här flyr från sitt beslutsansvar och delegerar beslut gällande en investering på 171-198 miljoner är mins sagt anmärkningsvärt. Och frågan är om ledamöterna har förstått sin roll i beslutsprocessen,” skriver KD och M i sen reservation och fortsätter: ”Detta blir än mer tydligt med tanke på den kritik som framfördes av kommunens revisorer gällande brister i ansvar, kompetens och tillit.”

Vidare pekar M och KD på ett antal frågetecken gällande kostnadskalkylen för de två förskolorna. Att exempelvis personalkostnad saknas i driftskalkylen ifrågasätts och prisskillnaden mellan en storförskola som byggdes i Sölvesborg 2010 för 33 miljoner och den som ska byggas i Lönsboda för runt 80 miljoner bör man titta närmare på, anser KD och M.

”Vi finner det anmärkningsvärt att inte alla fullmäktiges ledamöter vill räta ut dessa frågetecken innan man tar beslut om en investering på 171-198 mkr, utan delegerar beslutsrätten till kommunstyrelsen som i sin tur delegerar beslutsrätten till kommunchefen,” avslutas reservationen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons