Annons

Färre arbetslösa i Östra Göinge

Östra Göinge • Publicerad 13 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I april 2017 var arbetslösheten i kommunen 14,5 procent och ungdomsarbetslösheten 25,4 procent. Samtidigt var det närmast öppet krig mellan kommunalrådet Patric Åberg (M) och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen planerade för att lämna sina lokaler i Broby och centralisera verksamheten i Kristianstad, vilket fick Åberg att rasa.

Annons

Efter flera turer slutade bråket med att de båda kombattanterna kommunen och Arbetsförmedlingen – flyttade ihop. I gemensamma lokaler i Broby ska de nu försöka vända den negativa trenden.

Och den senaste statistiken antyder att steg i rätt riktning har tagits.

Arbetslösheten har sjunkit något, till 13,5 procent.

Och ungdomsarbetslösheten har sjunkit ganska kraftigt. Den är fortfarande hög – 19,6 procent – men jämfört med förra årets 25,4 procent är det en riktigt bra siffra.

Patric Åberg, som länge ansett att arbetslösheten och inte minst ungdomsarbetslösheten är kommunens största utmaning, är nu försiktigt optimistisk.

– Vågar vi tro att trenden bryts? Ja, med tanke på de goda insatser som framförallt Arbetsförmedlingen tillsammans med kommunens nya arbetsmarknadsenhet gör. Men också att hela Östra Göinge samlar sig inför vår viktigaste utmaning, menar Åberg.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons