Annons

Hon vägrade stängda dörrar

Personligt Minnesord efter Filippa Esayas.
Personligt • Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Filippa Esayas i Vittsjö blev 86 år gammal. 
Foto: Stefan Sandström.
Filippa Esayas i Vittsjö blev 86 år gammal. Foto: Stefan Sandström.

Som tidigare meddelats har lärarinnan Filippa Esayas, född Mårtensson, Vittsjö, avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är barnen Helena, Lisa och Yonatan med familjer och syskonen Nils Åke, Nana och Britt.

Filippa vägrade stängda dörrar. Både för sig själv, och för andra.

Annons

Hon närmade sig pensionen när vi fick henne som lärare, en erkänt busig mellanstadieklass i Vittsjö, den lilla by i norra Skåne som hon själv lämnat nästan 40 år tidigare.

Hon öppnade dörren för oss att drömma stort och tog med sina berättelser med oss ut i världen, långt utanför 30-skyltarna som omringade byn.

Inget hade stoppat henne, och inget skulle få stoppa oss.

Var gång det blev stökigt i klassen berättade hon om det hon sett och då satt alla tysta.

Hon växte upp i Furutorp, i en av dessa lantbyar som bestod av ett par små gårdar med stora familjer. Här förväntades man arbeta hårt, men inte ta sig långt.

Men Filippa sökte högre utbildning och som nyutexaminerad från Rostads folkskoleseminarium i Kalmar begav hon sig först till England och därefter till nomadskolan i Lannavaara.

När hon ett år senare planerade ta läraruppdrag i Etiopien friade en 90-årig man, och när hon nekade erkände han att han mest var rädd för att hon skulle bli uppäten av lejon om hon åkte till Afrika. Hon for ändå.

Med ett kort uppehåll i USA stannade hon till 1977.

I Etiopien gick hon än en gång mot förväntningarna när hon gifte sig med Menkir, fick sina tre barn och ett andra hemland. Efter en period i Uppsala flyttade familjen till Genève 1982 där hon var lärare och senare rektor på svenska skolan. Hon återvände till Vittsjö efter skilsmässa 1992.

Filippa var en sådan lärare som gav fler chanser än man förtjänade. Men hon var aldrig kravlös.

Annons

När jag tar del av de historier hon inte själv delade förstår jag att det också var hennes liv. Kamp och nya chanser.

Hon blev änka en gång före äktenskapet med Menkir, bekämpade och överlevde närmast mirakulöst en cancer i 40-årsåldern och fanns i alla år nära sin sons kamp mot MS.

En av de sista gångerna vi sågs var på Glimåkra folkhögskola, där hon länge var aktiv i styrelsen.

Hon hade nyss fyllt 80 och berättade att hon av sina barn fått en resa till Etiopien och vallfärdsorten Lalibela. Ingen tvivlade på att hon skulle kunna åka, ålder till trots.

För Filippa fanns liksom inga vägar som var för långa att gå bara man fyllde ryggsäcken med lika delar kraft, tro och gammal hederlig anamma.

Vi är många som har henne att tacka för att hon gav oss just det.

Gustav Fridolin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons