Annons

Om kriget kommer får vi äta bara mo­rots­kaka

Opinion Det är bara tre va­ror som vi pro­du­cerar till­räck­ligt av i landet – ve­te­mjöl, soc­ker och mo­rötter.
Opinion • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Här­om­da­gen pre­sen­terades den nya upp­la­gan av skriften Om krisen el­ler kriget kommer. Den ska nu skickas ut till alla hus­håll, pre­cis som var van­ligt fram tills för näs­tan 60 år se­dan.

I bro­schyren listas bland an­nat mat­va­ror som alla bör ha lagrade för någ­ra dagars kon­sum­tion, om av­spärr­ning el­ler andra pro­blem skulle göra det omöj­ligt att handla mat.

Annons

Blir det en läng­re kris blir det näm­li­gen kris även för mat­för­sörj­ningen. Sverige är själv­för­sör­jan­de till bara 50 pro­cent (räknat i vär­de), Det är bara tre va­ror som vi pro­du­cerar till­räck­ligt av i landet – ve­te­mjöl, soc­ker och mo­rötter. Som någ­ra fö­re­trä­da­re för LRF Ung­dom skriver i en de­batt­ar­ti­kel kan det bli lite tja­tigt att äta mo­rots­kaka var­je dag, även om det är gott ibland.

På 1980-talet, före av­reg­ler­ing och EU-med­lem­skap, var själv­för­sörj­ningen med mat runt 75 pro­cent. Det fanns ett mål om 80 procentig själv­för­sörj­ning.

I dag finns inte nå­got mål för hur stor själv­för­sörj­ningen ska vara.

50 pro­cent räcker dock inte om krisen skulle slå till. Det in­ser nu­me­ra även lands­bygds­min­i­ster Sven-Erik Bucht (S), som i den livs­me­dels­stra­te­gi som hela riks­dagen är enig om satt upp målet att öka den svenska pro­duk­tionen av livs­me­del. Men åt­gärder för att göra det möj­ligt för jord­bru­ka­rna att öka pro­duk­tionen har inte fö­re­slagits.

Det kun­de han gjort i går på den bio­lo­giska mång­faldens dag. För svenskt jord­bruk pro­du­cerar ock­så bio­lo­gisk mång­fald.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons