Annons

Vem tjänar på SD-an­pass­ningen?

Krönika De ana­lyser som flera par­tier låtit olika opi­ni­ons­in­sti­tut göra visar att S knappast har någ­ra möj­lig­heter att ta till­ba­ka väl­ja­re från SD.
Opinion • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Mi­gra­tions­po­li­tiken har den senaste tiden do­mi­ne­rat den po­li­tiska de­batten. Det be­ror inte minst på att de båda största par­tierna, Socialdemokraterna och Mo­de­raterna, pre­sen­terat nya för­slag till stramare in­vand­rings­po­li­tik. Sverigedemokraterna kan sitta lugna i båten. Det är de­ras stora, ja enda, pro­fil­frå­ga. När den är i fo­kus – och dess­utom de andra stora par­tierna an­passat sin po­li­tik i SD:s rikt­ning – gynnas par­tiet.

De senaste dagarna har det kommit ett par opinionsmätningar som verkar ge stöd åt den­na slut­sats. I både Sifo i helgen och Ipsos i går ökar SD i opi­ni­onen me­dan S backar. M står i bästa fall kvar och stampar.

Annons

Att Socialdemokraterna satsar så hårt på en mi­gra­tions­po­li­tik som när­mast ko­pierat SD:s syn är för­vånande, både sak­po­li­tiskt och tak­tiskt.

Visst har S en tra­di­ti­on av att föra en re­strik­tiv in­vand­rings­po­li­tik. Före Fred­rik Rein­feldts och Al­li­ansens upp­gö­rel­se med MP bildade of­tast S och M front mot de öv­riga par­tiernas krav på mer li­be­rala re­gler. Men se­dan Alliansen och MP enats om ge­ne­rösare flyk­ting­po­li­tik och li­be­ralare re­gler för ar­bets­mark­nads­in­vand­ringen an­slöt sig S mot­vil­ligt till den lin­jen, tyd­ligt först när Ste­fan Löfven bildade rege­ring till­sam­mans med Mil­jö­par­ti­et.

Hösten 2015 vände de­batten. Från Löfvens tal ena vec­kan om att ”i Sverige bygger vi inga murar” till att stänga gränsen mot Danmark. Ef­ter en bred po­li­tisk upp­gö­rel­se om stramare asyl­re­gler gick Löfven vidare. Med stöd av bara M och SD fick rege­ringen ige­nom en mi­gra­tions­po­li­tik ”på EU:s mi­ni­mi­ni­vå”.

Men SD-väl­ja­rna kom inte till­ba­ka till S. Det stämmer med de ana­lyser som flera par­tier låtit olika opi­ni­ons­in­sti­tut göra. De visar att S knappast har någ­ra möj­lig­heter att ta till­ba­ka väl­ja­re från SD. Kan­ske hoppas led­ningen att ändå kun­na stoppa fort­satt över­gång till SD.

Att Mo­de­raternas fram­gång ef­ter valet av Ulf Kris­ters­son stannat av är värt att notera. Fort­fa­ran­de ligger opi­ni­onen i de flesta mät­ningar un­der det senaste val­re­sul­tatet, som då sågs som en ka­ta­strof.

De senaste ut­spelen om en ännu tuffare mi­gra­tions­po­li­tik från Löfven och Fritzon har ock­så skapat in­tern oro. Många kan­di­dater på lis­tor runt om i landet har hoppat av po­li­ti­ken i pro­test mot den nya flyk­ting­po­li­tiken. Det är inte för­vånande att S backar i opi­ni­onen.

Det par­ti som har chans att vinna väl­ja­re över block­gränsen är nu, åter­i­gen, Cen­ter­par­ti­et. C står fort­satt för en mer lib­er­al flyk­ting­po­li­tik och är där­för i de här frå­gorna ett rea­lis­tiskt al­ter­na­tiv för miss­nöjda so­ci­al­de­mo­krater.

För S måste den senaste tidens de­batt vara djupt de­pri­me­ran­de. Sam­ti­digt bör val­led­ningen inse att det har gått som för­väntat.

Den stora frå­gan är var­för S-led­ningen gått ut så hårt med flyk­ting­po­li­tik och kri­mi­nal­po­li­tik, där par­tiets tro­vär­dig­het inte är så stor.

Nu måste andra frå­gor komma i fo­kus för både S-ut­spelen och i val­rö­rel­sen som hel­het. An­nars är risken för Löfven stor att han är på väg ner un­der Juholtnivå när val­re­sul­tatet bli klart på val­natten.

Kan till och med SD bli större än S – inte bara bland LO-männen?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons