Annons

Hem för att rösta: lär­domar av Brexit

Opinion Kan­ske var det det jämna re­sul­tatet i Brexit-om­röst­ningen som gjorde det, och vet­skapen om att någ­ra tu­sen soff­lig­ga­re av­gjorde det till Leave-si­dans för­del.
Opinion • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Kan­ske var det det jämna re­sul­tatet i Brexit-om­röst­ningen som gjorde det, och vet­skapen om att någ­ra tu­sen soff­lig­ga­re av­gjorde det till Leave-si­dans för­del. Från hela världen reste ir­län­da­re med röst­rätt hem och fo­to­gra­ferade sig själva un­der re­san­det i re­peal-T-shirtar och andra budskapsbärande ac­ces­soa­rer. Fre­dagens om­röst­ning om huru­vi­da Ir­lands dra­ko­niska ab­ort­lagar bör li­be­ra­li­seras rap­por­terade ett högt ge­ne­rellt val­del­ta­gan­de.

Ge­nom att följa hash­taggen #hometovote på Twit­ter kun­de man se dem på en världs­kar­ta full av prickar, som sym­bo­li­serade ir­län­da­re på väg, och ta del av väljarnas fo­ton och re­se­skild­ringar. En man berättade om sin mer än dygns­långa resa med tåg och tre flyg. På en bild från Brys­sels flyg­plats syns en grupp ir­län­da­re som fyller ett eget plan på väg hem för att rösta ner det åt­ton­de tillägget i kon­sti­tu­tionen, som totalförbjuder abort och kan ge fängelse till den som bryter mot det.

San­no­lik­heten är hög för att det­ta stärker si­dan som vill av­skaffa lagen. I skrivande stund fanns inga prognoser, men de hem­resande fö­re­föll vara för av­skaf­fan­de i stor ut­sträck­ning och opinionsmätningar visade en knappt led­ning för ja­si­dan. Chocken ef­ter Brexit har fört med sig att rätten att rösta åter blivit det pri­vi­le­gi­um och den plikt som den borde vara. Ir­län­da­rna är up­pen­bar­li­gen väl med­ve­tna om att soffliggande får ef­fekt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons