Annons

Jordgubbar och amerikanare

Minns du? Dags för årets första jordgubbar!
Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Länstrafiken har köpt in tre tågsätt för tillsammans 100 miljoner kronor, vilka jämte SJ:s tågpark ska trafikera banan. Vagnarna av typ Y2 har en maxhastighet på 180 km/tim och ombord finns stora möjligheter för såväl arbete som rekreation. Det erbjuds telefon, telefax, datamodem, musikanläggning, digitala informationsskyltar med mera. Borta är rök- och restaurangvagnar, men servering kan ske direkt vid den resandes sittplats.

Under ett års tid har Kustpilen redan trafikerat sträckan Malmö-Hässleholm-Karlskrona. ”Bilar är för oss vad kläder är för tjejer”. Så resonerar man på företaget USA bilar i Osby. Detta eldorado rymmer allt från mullrande V8:or till minsta fönstervev. ”Vi följer inte senaste Parismodet men väl senaste motormodet”, förklarar entusiasten bakom USA bilar, Leif Svensson.

Annons

I Osby breder företaget ut sig på 86000 kvm, en yta som behövs, då hela 250 ton bilmaterial årligen importeras från staterna. I prydliga rader finns allt från motorer och förgasare till bensintankar och skärmar insorterade. De anställda tar sig runt i minibilar som på golfbanor. För bilfantaster är varje detalj av största vikt. Målsättningen är att ha allt i originalmodell. En helg i maj väntas 700 ”amerikanare” rulla in på Osbys gator för ett ”Power Meet”. Spelmansstämma värd namnet, lyder rubriken.

Det kunde man verkligen säga om den första stämma som arrangerades i Hässleholm vid midsommar år 1910 på den nya trängkåren och med kårchefen von Heideman som högste beskyddare. Helgen 21-23 maj är det åter dags för spelmansstämma och platsen är nu Hässleholmsgården. Arrangören Göinge dragspelsgille antyder att det gäller spelsugna dragspelare mot att det 1910 var huvudsakligen fiolspelare.

Skånes dragspelsdagar anordnas för övrigt för sjunde gången och det väntas hit upp emot 500 spelmän. Minst tolv dragspelsföreningar är anmälda, därav en från Frankrike, Nevere Accordionclub.

Rekordvärmen senaste tiden ligger bakom rekordbären. Odlaren Hans Torstensson i Ullstorp har 20 hektar plantor och hittade nu de första ”gubbarna” mogna, bär av sorten Zephyr. ”Vi börjar plocka inom kort, men riktig fart blir det först efter pingst”, säger Hans, som ska ha över 200 plockare sysselsatta i sommar. Folk ända uppe från Norrland dyker snart upp i jordgubbsraderna i Göinge. Det har kommit ut en ny bok om general Ludendorffs vistelse i Hässleholm 1918-1919, en händelse som i rubriken kallas ”det första stora flyktingbråket”.

Författaren är historiedocenten James Cavallie som också behandlar en annan prominent flykting i Sverige, Wolfgang Kapp. Denne hade misslyckats med att installera sig som rikskansler vid statskuppen i Berlin 1920. Båda var förlorare, skriver Cavallie.

Ludendorffs vistelse här hemlighölls av det lokala etablissemanget och nyheten kom först ut i rikstidningarna. Hässleholmsgården belägrades då av journalister och inom arbetareleden började det mullra. Det smiddes planer på ett stort demonstrationståg, men Hjalmar Branting lär ha personligen vädjat till arbetarkommunen, representerad av riksdagsmannen L A Björklund, att inte röra upp känslorna, skriver Billy Bengtsson i sin recension av den nya boken.

Lutherhjälpen friad från misstankar, läser vi i en rubrik den 25 maj: Det handlar om en misstanke att insamlade medel till projekt i Libanon möjligen kunde ha använts för att köpa vapen till kriget i det forna Jugoslavien.

bild 1/8
Komminister Klas Sturesson på Lutherhjälpen uttrycker en lättnad över att det inte fanns någon grund för anklagelser om inblandning i vapenaffärer. 
Arkiv: Stefan Sandström
Länstrafikens ordförande, Henrik Hammar, vinkade av den första Kustpilen från Hässleholms station.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Föraren av Kustpilen möter många av sitt fordons föregångare på sina resor. I nästa århundrade har  moderna fordon helt slagit ut trotjänarna.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Mikael Ryberg (till vänster) kör sin bensinslukande Chevrolet skyltad ”My Toy 3”. Här tillsammans med Bosse Pedersen och Leif Svensson.
Arkiv
Det är detaljerna som gör det.
Arkiv
Peter Stålbrand slår an tonen för årets dragspelsstämma. 
Arkiv: Peter Krüger, Bildbyrån
Han slog till i år igen, Hans Torstensson i Ullstorp utanför Vinslöv, med att vara först med jordgubbarna.
Arkiv: Bildbyrån
Den tyske fältherren Erich Ludendorff, till vänster, med makarna Mia Kockum och Ragnar Ohlson på Hässleholmsgården.
Komminister Klas Sturesson på Lutherhjälpen uttrycker en lättnad över att det inte fanns någon grund för anklagelser om inblandning i vapenaffärer. 
Arkiv: Stefan Sandström
Länstrafikens ordförande, Henrik Hammar, vinkade av den första Kustpilen från Hässleholms station.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons